Foto van een 'ufo' die gezien werd in Arizona
Foto: MUFON

In 1986 konden velen hun ogen nauwelijks geloven. Een waarachtige UFO (een niet geïdentificeerd voorwerp) vloog hen boven het hoofd. Er was er niet één persoon die dit zag, maar honderden, zowat overal in België. Ook in Duitsland, Noord-Frankrijk, het Groothertogdom Luxemburg en in Nederland hebben ochtendlijke wandelaars het mysterieuze vuurwerk gezien.

In Duitsland hadden getuigen het over ‘een voorwerp met twee lange vuurstaarten’. In Luxemburg had de politie het over ‘vijf tot zes heldere groene lichten, die zich met grote snelheid verplaatsten op ongeveer 200 meter boven de grond’. Boven Parijs nam een amateur-vlieger tussen de tien en vijftien lichte punten waar, op een hoogte van ongeveer duizend meter. “Ze waren heldergroen tot turkoois blauw en drie waren groter dan de andere”, zei hij.

België zag het vliegen

Brussel.- Iedereen had het in 1986 over 'de vuurbol'. Wat was het nu in feite? Een zogenaamde ufo? een eskader vliegtuigen? een meteoriet? een raket? of brokstukken van een satelliet? De waarnemers zijn verdeeld. Voorlopig houdt Pien het bij de laatste hypothese: satellietbrokstukken. Het verschijnsel deed zich voor omstreeks 8.30 uur aan het firmament en bewoog zich van oost naar west. Het werd zowat overal in België waargenomen, maar voornamelijk in Brussel vond er als het ware een echt vuurwerk plaats. Ook in het buitenland werd het verschijnsel gezien. Waarnemers hadden het over "een raket, die wel driemaal zo groot leek als een vliegtuig, terwijl het voorwerp werd gevolgd door drie tot vier heldere vlekken die iets uit elkaar lagen”. Anderen beschreven het als “een enorme spermatozoïde met een rechte staart”.

Nergens kon tot dusver door de meteorologische diensten of observatieposten van het luchtruim een sluitende verklaring gegeven worden voor het gebeuren. Een woordvoerder van het koninklijk observatorium in Brussel zei “dar er gen enkele inslag van een meteoriet of satelliet in de atmosfeer was waargenomen. Hij uitte zelfs, net als een amateur-astronoom, de veronderstelling dat het een militair toestel was, dat onzichtbaar werd gemaakt voor de radar. Op het KMI te Ukkel, waar de massa’s telefoontjes binnenliepen van verontruste mensen, ging Pien eerst van de veronderstelling uit dat het verschijnsel inderdaad hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt werd door vliegtuigen die deelnamen aan de NATO-manoeuvers die momenteel in West Duitsland worden gehouden. Men dacht toen het ging om vliegtuigen die in formatie op grote hoogte ons land overvlogen. Overigens een hypothese die ook in Luxemburg werd gehanteerd, zij het in een aangepaste versie. Daar sprak men in politiekringen over “een raket die was afgeschoten tijdens legeroefeningen in de Bondsrepubliek”. Die eerste verklaring van Pien was voornamelijk gesteund op twee vaststellingen.

Eén, de route van het verschijnsel was niet rechtlijnig, en ging als het ware rond de hoofdstad, net of het bestuurd werd.
Twee, het verschijnsel werd niet waargenomen op het radarscherm, net alsof het ging om militaire tuigen die van antiradarapparatuur waren voorzien. Later kwam Pien op deze verklaring terug, en opperde hij de hypothese dat het ging om brokstukken van een satelliet die door de wrijving bij het binnenkomen van de dampkring zouden zijn gaan gloeien en desintegreren. Het tuig is dan als het ware verbrand. Dat zou dan ook kunnen verklaren waarom het “ding” zo’n verschillende kleuren vertoonde van lichtgeel, over blauw tot groen. Alles laat volgens Pien veronderstellen dat de desintegratie van de satelliet zich dan heeft voorgedaan bijna boven Brussel, maar dan wel op zeer grote hoogte. Pien sprak zelfs van 80 tot 100 kilometer, zodat het begrijpelijk wordt dat één en ander niet op het radarscherm kon worden waargenomen, maar wel met het blote oog, ondanks de mist gisterenmorgen. Dat zou meteen ook verklaren waarom het verschijnsel zich niet rechtlijnig heeft voorgedaan, maar op verschillende plaatsen tegelijkertijd zichtbaar was, zoals in Namen, Aarlen, Parijs en Luxemburg. De satelliet hypothese werd overigens ook in de Bondsrepubliek aangehouden. Volgens deskundigen is het niet uitgesloten dat het gaat om twee delen van raketten, waarmee eerder dit jaar de Russische satelliet Molnia en de Kosmos-satelliet waren gelanceerd. Die stuwraketten werden halverwege september terugverwacht en die onderdelen volgden tot dusver banen die overeenkomen met de waarnemingen die gisterenmorgen werden gedaan.
Er werd rond dezelfde tijd ook een onderdeel van een Japanse raket terugverwacht, maar dat onderdeel zou normaal een baan moeten beschrijven die niet over West-Europa loopt. Alleszins nog stof voor deskundigen terzake.

‘Ik heb een ufo gezien’

Willy B., een Gentse bankbediende, kwam gisteren buiten adem op zijn werk toe. Hij had iets “raar” in de lucht gezien.hij wist zeker dat het geen vliegtuig was, noch een of ander hemellichaam. Het kon niets anders dan ’een ufo’ zijn, vertelde hij rotsvast overtuigend. Zijn verhaal ging als een lopend vuur(balle)tje door alle diensten en veroorzaakte heel wat hilariteit. Een behulpzame collega opperde nog dat de Gentse Laserproductions aan het experimenteren waren, zijn ooggetuigenverslag: “Om 7u35 stond ik te wachten op de bus op de Hundelgemse steenweg in Merelbeke. Ik keek naar de rookpluimen van de fabriek Sidac en plots merkte ik een lichtflits. Geen echte flits: ik zag 3 gekleurde lijnen rood groen geel onder elkaar. Iets verder, en evenwijdig daarmee, verschenen nog een diezelfde3 lijnen met dezelfde kleuren. Ze bewogen heel snel, kwamen vanuit de vogelhoek (richting Brussel) en bewogen naar de Sidac richting Kortrijk). Het duurde zes seconden. Naast mij stond een student en hij heeft het ook gezien”. Het radionieuws van 13 uur over de vuurbal maakten een eind aan de hilariteit rond Willy’s ufo. Lezers Bruno L. en zijn vrouw Ann W. uit de kromme elleboog in Gent zagen om halfacht gisterenmorgen, toen ze zich naar het werk begaven in de Lieven de Winnestraat, vurige punten aan het uitspansel boven Gent. Eerst kwamen een twaalftal, zo leek het, brandende stukken over waarvan enkele met staart en vervolgens even daarna een drietal. De stukken volgden een licht neerwaartse baan van oost naar west. Volgens Belga zeiden mensen dat het lichtend voorwerp “de vorm had van een raket en driemaal zo groot leek als een vliegtuig, terwijl het voorwerp werd gevolgd door drie tot vier zeer heldere vlekken die iets uit elkaar lagen”. Waarnemers in de Bondsrepubliek spraken van een voorwerp met twee “lange staarten”. Een Belgische waarnemer vergeleek voor de radio wat hij gezien had met een “enorme spermatozoïde met een rechte staart.

Satelliet maakte geen brokken

Brussel – Dinsdagmorgen werd het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) overstelpt met oproepen van verontruste mensen die wilden weten van waar die “vuurbal” kwam die ze omstreeks 8u30. door de ruimte hadden zien klieven. Het verschijnsel dat ook nog door inwoners uit de Bondsrepubliek, Nederland, Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg was opgemerkt, werd eerst gemakkelijkheidhalve een ufo. (unidentified flying object) genoemd om in de namiddag, via een F16 op oefening, de vorm aan te nemen van een Russische stuwraket of satelliet die in stukken en brokken in de dampkring was teruggekeerd. In ons land werd de “vuurbal” omschreven als een raket die wel drie maal zo groot leek als een vliegtuig en gevolgd werd door drie tot vier heldere vlekken die iets uit elkaar lagen. De politie van het Groothertogdom daarentegen had zes groene lichten opgemerkt die zich met grote snelheid verplaatsten terwijl een Parijs amateur-vlieger het bleef houden bij tien en vijftien lichte punten.

Gissingen

Naarmate de uren vorderden kreeg het tuig een naam opgeplakt. West-Duitse astronomen spraken van een meteoriet terwijl een woordvoerder van de Luxemburgse luchtmacht meende dat het wel eens een verdwaalde raket zou kunnen geweest zijn afgevuurd tijdens een NAVO-oefening. Volgens een woordvoerder van het KMI daarentegen bleek uit ingewonnen inlichtingen bij de technische luchtmachtschool in Safraanberg dat de vuurbal niets meer was geweest dan de uitlaatgas van een Belgische F16 op oefening. Met deze weersomstandigheden, aldus de man, (wolken en mist) lijkt zo’n uitlaatgas wel eens vaker op wat gisteren waargenomen werd. Bij de persdienst van de luchtmacht viel men uit de lucht bij het horen van deze verklaring. In Safraanberg stijgen geen F16 vliegtuigen op, zegde cdt Van H. Daar worden “grond”lessen gegeven aan leerlingen-piloten. Bij het KMI had men ondertussen iemand gevonden die het fabeltje over de F16 ook al niet meer geloofde.

Stuwraketten

Volgens onze jongste inlichtingen, aldus de woordvoerder, zou het om een stuwraket die enkele maanden terug een satelliet heeft gelanceerd. Zo werden omstreeks deze tijd twee Russische stuwraketten verwacht, een Cosmos en een Molnya, die respectievelijk op 3 maart en 19 juni weersatellieten in baan gebracht. Deze raketten keren in de dampkring terug en verbranden door de wrijvingshitte. Die verbranding begint ongeveer op 80 km hoogte zodat de brokstukken reeds op 20 km verkoold zijn. Deze deskundige sloot ook de mogelijkheid niet uit dat het om de brokstukken van bovengenoemde satellieten zelf zou gaan omdat uit de verschillende plaatsen en beschrijvingen, waar de ufo werd gezien, zou kunnen uitgemaakt worden dat het om meerdere stukken metaal ging. Tenslotte werd rond deze periode van het jaar ook nog een Japanse stuwraket opnieuw in de dampkring verwacht maar die zou in een baan hebben gevlogen die het weinig waarschijnlijk maakt dat ze boven West-Europa naar de thuishaven kwam.

Dit gebeurde vandaag in 1949

Het gebeurde toen

Op het Palomar-observatorium in de Amerikaanse staat Californië wordt in het bijzijn van ondermeer Edwin Powell Hubble de 200-inch Hale Telescope voor het eerst naar de sterren gericht. De hoofdspiegel van deze telescoop heeft een diameter van 5,08 meter waardoor deze telescoop op dat moment tweemaal zo groot was als de Hookertelescoop van het Mount Wilson-observatorium. De revolutionaire Hale telescoop werd genoemd naar de Amerikaanse astronoom George Ellery Hale die de telescoop ontwierp en de bouw ervan leidde. Tot 1976 was dit de grootste telescoop op Aarde. Vandaag de dag wordt deze telescoop nog steeds gebruikt voor astronomisch onderzoek.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken