Astrowoordenboek: E

Term Omschrijving
Eclips Een fenomeen waar een hemellichaam een ander hemellichaam voor een gedeelte of volledig verduistert.
Eclipserende dubbelster Dubbelster waarvan de dubbelheid blijkt uit periodieke lichtwisselingen, als gevolg van bedekking. Ook bedekkingsveranderlijke genoemd.
Ecliptica De ecliptica of zonneweg is de schijnbare jaarlijkse baan van de zon ten opzichte van de sterren aan de hemelbol.
Elektromagnetisch spectrum Alle soorten golflengten van elektromagnetische straling, inclusief (van korte tot lange golflengte) gamma stralen, X-stralen, ultraviolet, optisch (zichtbaar), infrarood en radiogolven.
Elektromagnetische straling Straling dat reist doorheen de lege ruimte met de snelheid van het licht en zich verspreid door de interactie van oscillerende elektrische en magnetische velden. Deze straling heeft een golflengte en frequentie.
Elektron Een negatief geladen elementair deeltje dat zich normaal buiten de kern van een atoom bevindt (maar er wel aan verbonden is).
Elektrovolt Afgekort als eV. Een eenheid van energie gebruikt om de totale energie te omschrijven die gedragen wordt door een deeltje of foton. De energie die vereist wordt door een elektron wanneer het versneld doorheen een potentieel verschil van 1 volt in een vacuüm. 1 eV = 1.6 x 10-12
Ellips Gesloten baan die een hemellichaam kan volgen in de vorm van een ovaal of ellips.
Elliptisch stelsel Extragalactisch stelsel met een van binnen naar buiten afnemende helderheid en een elliptische vorm heeft.
Elongatie Hoek gezien vanop de aarde tussen de richting naar de zon en de richting van een hemellichaam.
Emissienevel Hete complexe massa van gassen die door het licht van de sterren opgelicht worden
Ephemeriden Een gegevenstabel geordend op datum. Ephemeridentabellen zijn typisch voor de posities van de zon, maan en andere hemelobjecten in te lijsten. Voor kometen worden deze ook opgesteld om accuraat de komeetlocatie te kennen op een gegeven tijdstip.
Equator Denkbeeldige lijn die de hemel in het midden deelt halverwege de 2 hemelpolen, ook evenaar genoemd.
Equatoriaalopstelling De equatoriale montering werkt eigenlijk zoals de azimuthale opstelling, enkel wijst de verticale as naar de Poolster waardoor het eenvoudiger is om de beweging van de sterren an de hemel te volgen.
Equinox Elk der beide snijpunten van de ecliptica met de equator.

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta raket brengt de eerste Europese Meteosat weersatelliet in de ruimte. Dit was de eerste geostationaire weersatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en EUMETSAT. Deze satelliet had een diameter van 2,1 meter en had een gewicht van 280 kilogram. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken