• Diameter: 203 mm
  • Brandpuntafstand: 2032 mm
  • Optisch ontwerp: Schmidt-Cassegrain
  • Montering: Equatoriaal
  • Computergestuurd: Ja
  • Fabrikant: Celestron
Foto: Space.com/Michael Covington

Optisch is het EdgeHD systeem uitstekend en met de juiste accessoires is het geschikt voor alle soorten camera's. De beelden van Saturnus en Jupiter zijn dramatisch, bolvormige sterrenhopen worden opgelost in sterren, alle Messier-objecten zijn duidelijk zichtbaar en met een geoefend oog en een donkere sterrenhemel zijn sterrenstelsels zichtbaar tot magnitude 12. Het is een telescoop die je niet snel zult ontgroeien. Omdat deze telescoop gericht is op relatief gevorderde gebruikers, beoordelen we hem vanuit dat oogpunt. De auteur gebruikt al sinds 2014 een Celestron Advanced VX 8 Edge HD als belangrijkste apparatuur en kent ze goed. Als langdurig lid van de gebruikersgemeenschap weet de auteur ook dat ze betrouwbaar zijn.

Ontworpen voor de gevorderde amateur astronoom

Het EdgeHD optische systeem is de parel aan de kroon van Celestron, een verbeterde Schmidt-Cassegrain met extra lenselementen, en hoewel de verbetering vooral bedoeld is voor fotografie, kunnen we het visueel zien met een oculair. De computergestuurde montering combineert Celestrons NexStar-firmware met een Duitse equatoriale montering waarvan de hoofdas naar de hemelpool wijst. Dit geeft correct georiënteerde tracking voor fotografie en de mogelijkheid om verschillende telescopen op dezelfde montering te gebruiken. Onze Advanced VX montering kan bijvoorbeeld gemakkelijk een camera met een telelens dragen in plaats van de EdgeHD. De huidige versie accepteert zowel Vixen (smal) als Losmandy (breed) zwaluwstaarten. Vergeleken met concurrenten is de Advanced VX monteringskop zowel licht als relatief robuust en raakt niet snel beschadigd of uit balans. De telescoop, monteringskop en het statief zijn gemakkelijk te scheiden voor transport. De montering heeft 12-14V DC stroom nodig, meestal ongeveer 0,5 ampère, tijdelijk tot 3 of 4 ampère als de telescoop snel beweegt. We gebruikten een draagbare accu.

Alle goede telescopen in dezelfde grootteklasse geven vergelijkbare beelden, dus deze verschilt niet veel van andere goed gemaakte 6- tot 10-inch telescopen. Vergeleken met conventionele Schmidt-Cassegrains vinden we de EdgeHD echter wel scherper, vooral weg van het centrum van het veld. Het meegeleverde 40mm oculair is ideaal voor sterrenhopen, nevels en sterrenstelsels. Celestron gaat ervan uit dat je meer oculairen zult kopen en daarom raden we er nog twee aan, ongeveer 20mm (100x voor algemeen gebruik) en 10mm (200x voor de maan en planeten). In uitzonderlijk rustige lucht hebben we een 5 mm oculair (400x) kunnen gebruiken voor dichtbije dubbelsterren. Hoogwaardige oculairen halen het beste uit deze fijne telescoop. Na de juiste instelling vindt de montering hemelobjecten op een acceptabele manier (goed genoeg om het object binnen het veld van een 20-mm oculair te krijgen) en volgt deze zeer goed. Je kunt objecten selecteren op de handcontroller, een PC met Celestrons PWI software of tal van andere hemelkaartpakketten zoals Stellarium. Astrofotografen zullen de PEC-training, zoals beschreven in de handleiding, willen uitvoeren om het volgen nog soepeler te laten verlopen. Maar voor lange belichtingen van nevels en sterrenstelsels, met een autoguider en guidescope die constant correcties naar de montering sturen, wilde ik met de Advanced VX een zwaardere montering met preciezere tandwielen en minder speling. Dat is alleen een probleem als de Advanced VX zo'n grote telescoop draagt. Hij presteert heel goed als je een kleinere telescoop draagt.

Foto: Celestron

Omdat de Advanced VX een equatoriale montering is, is de opstelling meer dan alleen het gebruikelijke proces van het centreren van een paar sterren waar de telescoop automatisch naar wijst. Je moet ook de poolas op Polaris richten, dan de uitlijning verfijnen door sterren te zien en de computer van de montering je de fouten te laten vertellen. Dit proces, dat Celestron 'All-Star Polar Alignment' noemt, is handig en indrukwekkend nauwkeurig, maar je moet wel heldere sterren identificeren. Als de computer zegt dat je Enif moet centreren en je centreert Alpheratz, dan krijg je onjuiste resultaten. Dat is het belangrijkste verschil tussen equatoriale monteringen en monteringen die meer beginnersvriendelijk zijn. Dit is een prima telescoop voor het bekijken van alle soorten hemelobjecten. Je kunt er ook een camera (smartphone, DSLR, spiegelloze of astrocamera) op aansluiten voor foto's van de maan en, met zorg en vaardigheid, planeten en deepskyobjecten. Een van de meest bevredigende dingen die we hebben gedaan is het maken van duizenden videoframes van Jupiter, Saturnus of Mars met een astronomische videocamera en deze vervolgens stapelen en verscherpen voor een beeld dat veel beter is dan het menselijk oog zou kunnen krijgen met dezelfde telescoop. Dit is een uitbreidbaar systeem met veel standaardaccessoires en je zult meteen een of twee oculairen met een hoger vermogen (kortere brandpuntsafstand) willen hebben.

Waarom zou je deze telescoop aanschaffen? 

Als je een serieuze amateurastronoom bent die een diep begrip ontwikkelt van zowel de sterrenhemel als de telescoop, dan is dit een aantrekkelijk product. De telescoop is zo goed als je je maar kunt wensen in dit formaat. De montering werkt goed voor alles behalve voor deepsky-fotografie met lange belichting en er is genoeg ruimte voor groei met standaard accessoires en zelfs, indien nodig, een zwaardere montering. Als je vooral geïnteresseerd bent in astrofotografie met lange belichting, sla dan de Advanced VX over en koop dezelfde telescoop op een Celestron CGX of Losmandy GM8 montering (tegen aanzienlijk hogere kosten). Als je nieuw bent in de sterrenkunde en nog niet goed bent in het herkennen van sterren, kan dit een beetje veel zijn; je kunt zeer vergelijkbare beelden krijgen met een Celestron 6 of 8-inch NexStar telescoop op een vork-arm montering die veel gemakkelijker mee te nemen en op te zetten is.

Waar kan je de Celestron Advanced VX 8 Edge HD kopen?

Bron: Space.com/Michael Covington

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1916

Het gebeurde toen

Een meteoriet van meer dan 600 gram treft een huis nabij het stadje Baxter in de Amerikaanse staat Missouri. De neergekomen meteoriet is van het type chondriet (L6) en werd teruggevonden op de zolder van een huis. Een plaatselijke krant schreef over de neergekomen meteoriet die tot eind de jaren '30 eigendom bleef van de eigenaars van het huis waarna deze werd gekocht door H.H. Nininger.

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken