Cover 'Atlas van de sterrenbeelden'

Dit 112-pagina's tellende boek van Giles Sparrow, dat oorspronkelijk in het Engels is geschreven, geeft een beschrijving van alle 88 sterrenbeelden en hun relevantste deepsky-objecten weer. De sterrenbeelden worden er in alfabetische volgorde doorlopen en worden gevolgd door een aantal sterrenkaarten.

Het boek begint met een inleiding en basisinformatie over de sterrenhemel. Er wordt stilgestaan bij begrippen zoals rechte klimming en declinatie, het concept hemelbol en de ecliptica. Daarna volgt de legende van de sterrenkaarten met daarop wat alle tekentjes betekenen om dan te beginnen met de 88 sterrenkaarten van de sterrenbeelden. Op de sterrenkaarten zijn veel details weergegeven: de grenzen van de sterrenbeelden, de ecliptica (als deze het debetreffende sterrenbeeld doorkruist), de grenssterrenbeelden, de relevantste sterren hun benamingen en Griekse letters, de deepsky-objecten die het sterrenbeeld rijk is, de lijnen van declinatie en rechte klimming en tot slot het asterisme (de sterren die met lijnen verbonden zijn) van het sterrenbeeld zelf. Op de sterrenkaarten staan ook tekstjes met daarop informatie van speciale sterren en/of deepsky-objecten. Onder elke sterrenkaart staat ook tekst die het sterrenbeeld mythologisch plaatst.

Na de 88 sterrenkaarten van de sterrenbeelden komen een zestal sterrenkaarten van grotere stukken sterrenhemel aan bod. Zo zijn er sterrenkaarten van het gebied rond zowel de noordelijke als de zuidelijke hemelpool, de hemel rond het Vierkant van Pegasus, de hemel rond het sterrenbeeld Orion, de hemel rond het sterrenbeeld Ursa Major en de hemel rond de Melkweg.

Vervolgens komt nog een tabel van de sterrenhemel, met daarin de namen van de sterrenbeelden, hun genitiefvorm (Latijnse naamval van de 'van'-bepaling, die bij sterrenbeelden gebruikt wordt achter Griekse letters, bijvoorbeeld Alfa Centauri) , de vertaling van de Latijnse naam van het sterrenbeeld, en van welke tijd of jaar het sterrenbeeld afkomstig is. Om af te sluiten vind je het register terug met daarin woorden en hun pagina's.

Joeri De Ro

Joeri De Ro

Medewerker van Spacepage en Poollicht.be.Redacteur sterrenkunde, hemelverschijnselen en ruimteweer

Dit gebeurde vandaag in 1946

Het gebeurde toen

Voor het eerst wordt een in beslag genomen Duitse V2 raket gelanceerd vanop de Amerikaanse militaire basis White Sands Missile Range in New Mexico. Met deze lanceringen wouden Amerikaanse ingenieurs, militairen en wetenschappers meer leren over de atmosfeer van de Aarde, de rakettechnologie achter de V2 en de Zon. Foto: USAF

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken