Artistieke impressie van zwevende schotels.

2020 zal in de archieven van het Belgisch UFO-meldpunt geboekstaafd staan als een uitzonderlijk druk jaar. Nooit eerder kwamen er sinds de oprichting van het meldpunt in 2007 zoveel meldingen binnen. In 2020 noteerden we 446 meldingen. M.a.w. een stijging van 64% in vergelijking met 2019 toen er 272 observaties gemeld werden. Voornamelijk in de maanden maart en april zagen we een uitzonderlijke toename van het aantal meldingen. De lockdown en de vele Starlink satellieten hebben hier ongetwijfeld iets met te maken. 

In de provincie Antwerpen werden de meeste “UFO’s” gespot. Het Franstalige COBEPS (Comité Belge pour l’Etude des Phénomènes Spatiaux) ontving in 2020 134 UFO-meldingen, waarvan er 23 betrekking hebben op waarnemingen van vóór 2020. De piek aan meldingen in maart en april kent drie vermoedelijke oorzaken. In maart zorgde de eerste besmettingsgolf van het COVID-19 virus voor een algemene lockdown. Hierdoor konden vele tienduizenden Belgen tijdelijk niet gaan werken of mochten ze alleen voor noodzakelijke verplaatsingen het huis uit. Een combinatie van meer vrije tijd en een bijzonder gunstige weersituatie zorgde ervoor dat meer mensen zittend in de tuin of op het terras naar het luchtruim keken. Een gelijkaardige stijging van het aantal meldingen zien we jaarlijks tijdens de zomermaanden juli en augustus.

Een derde oorzaak was het feit dat er in diezelfde periode verschillende lanceringen met Starlink satellieten van SpaceX plaatsvonden. Een groot deel van de waarnemingen kon dan ook naar deze verklaring herleid worden. Nadat in de Vlaamse pers verschillende verhelderende artikels over deze satellieten waren verschenen, en ook het meldpunt op haar website een informerende pagina hieraan had gewijd, zagen we een daling van dit soort meldingen. Ook in andere Europese landen was er tijdens de Corona-crisis sprake van een stijging van het aantal UFO-meldingen, en ook hier speelde de combinatie van helder weer en Starlink satellieten een belangrijke rol.

Het afgelopen jaar bereikte ons ook een recordaantal foto’s en video’s. Het merendeel daarvan bleek betrekking te hebben op heldere sterren en planeten. Als voorbeeld kan in dit verband de planeet Venus worden genoemd omdat dit hemellichaam tijdens de lockdown zeer opvallend zichtbaar was. Al dit foto- en videomateriaal wordt verderop in een afzonderlijk hoofdstuk onder de loep genomen. Een compilatievideo van het ontvangen videomateriaal kan u hieronder bekijken. Dat 2020 een bijzonder interessant jaar was voor de medewerkers van het Belgisch UFO-meldpunt staat vast. Toch hopen we dit door COVID-19 geteisterde jaar snel achter ons te laten. We wensen u en uw familie dan ook een gezond 2021 toe.

Bron: Belgisch UFO meldpunt

Dit gebeurde vandaag in 1990

Het gebeurde toen

Lancering van de Japanse Maanverkenner Hiten (Muses-A). Dit was Japans eerste Maanverkenner en ook het eerste ruimtetuig dat de Maan bereikte dat niet werd gebouwd door de Verenigde Staten of de Sovjet-Unie. Hiten had een gewicht van 197 kilogram en werd gebouwd door het Japanse Institute of Space and Astronautical Science (ISAS). Op 15 februari 1993 werd Hiten uiteindelijk in een vaste baan om de Maan gebracht. Op het einde van zijn missie, in april 1993, stortte Hiten gecontroleerd neer op het Maanoppervlak tussen de kraters Stevinus en Furnerius. Foto: ISAS

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken