woensdag, 06 juni 2012 04:39

Venusovergang niet te zien door de regen Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(7 stemmen)
Venusovergang Venusovergang Foto: Geert Vanden Wijngaert

In de nacht van dinsdag 5 juni op woensdag 6 juni 2012 vond er een prachtige Venusovergang plaats die door miljoenen mensen op Aarde werd waargenomen. Tijdens dit zeldzaam astronomisch verschijnsel zien we hoe de planeet Venus zich als een klein zwart bolletje voor de Zon beweegt. Dergelijk schouwspel valt enkel waar te nemen bij de zogenaamde binnenplaneten (Mercurius en Venus) doordat hun banen zich tussen de Zon en de Aarde bevinden.

De overgang van Venus over de Zon begon al kort na middernacht maar was in België en Nederland pas te zien in de vroege ochtend doordat de Zon zich daarvoor nog onder de horizon bevond. Hierdoor konden wij bij goede weersomstandigheden enkel maar het laatste deel van de Venusovergang aanschouwen. Uiteindelijk was de overgang iets voor zeven uur 's morgens voorbij. Doordat de overgang ongeveer zeven uur duurde, was deze op een groot deel van de Aarde zichtbaar. Helaas was deze Venusovergang in België niet te zien door de dichte bewolking en regen. De volgende Venusovergang zal pas in 2117 te zien zijn. Venusovergangen zijn zeer zeldzaam en komen voor in paren met acht jaar tussen. Tussen de paren ligt achtereenvolgens 105,5 en 121,5 jaar. Op 9 mei 2016 is de eerstvolgende Mercuriusovergang te zien. Klik op 'Lees meer' voor enkele prachtige foto's van deze Venusovergang!

Foto's van de Venusovergang op NASA's Flickr pagina: http://www.flickr.com/groups/venustransit/ 
Beelden van de Venusovergang gemaakt door NASA's SDO: http://venustransit.gsfc.nasa.gov/

VenusovergangFoto: Chelsea3883 (Flickr)

VenusovergangFoto: Alfred Knipper (Flickr)

Venusovergang
Foto: Alfred Knipper (Flickr)

 Venusovergang
Foto: NASA (Flickr)

Venusovergang
Foto: Brian Graves (Flickr)

Venusovergang
Foto: David Worthington (Flickr)

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1991

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het ruimteveer Atlantis gelanceerd (STS-43) met aan boord vijf Amerikaanse astronauten. Tijdens deze ruimtevlucht wordt de vierde Tracking and Data Relay Satellite (TDRS) communicatiesatelliet in de ruimte uitgezet en wordt het Space Station Heat Pipe Advanced Radiator Element II (SHARE-II) getest dat zou gebruikt worden bij een toekomstig ruimtestation. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 68

Messier 68
M68, ook gekend als NGC 4590, is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Hydra (Waterslang) dat zich op een afstand van ongeveer 33 000 lichtjaar bevindt. Deze cluster heeft een…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken