International Space Station
Foto: NASA

Het internationaal ruimtestation ISS is vandaag de dag het grootste en meest prestigieuze bouwwerk dat de mens ooit in de ruimte bracht. De bouw van het ISS begon in 1998 en eenmaal het volledig klaar zal zijn, zal het vier maal groter zijn dan het Russische Mir ruimtestation. Het ISS bevindt zich in een baan om de Aarde op een hoogte van ongeveer 350 kilometer.

Met een snelheid van bijna 28 000 kilometer per uur maakt de ruimtemeccano vijftien omwentelingen om de de Aarde in 24 uur. Binnenin het ruimtestation leven en werken sinds eind juni 2009 permanent zes ruimtevaarders. Dankzij de omvang van zijn zonnepanelen kan het ruimtestation heel makkelijk vanop Aarde gezien worden wanneer deze boven België en Nederland passeert als een heldere ster die zich met hoge snelheid aan de nachtelijke hemel voortbeweegt. Bij juiste omstandigheden kan het ISS zelfs even helder zijn als de planeet Venus en kan deze magnetude -4,5 halen (zestien maal zo helder als de ster Sirius). Doordat het ruimtestation een glooiingshoek of inclinatie heeft van 51,6° ten opzichte van de evenaar is het mogelijk dat men dit twee maal op één avond kan zien (één omwenteling duurt ongeveer 90 minuten). Momenteel bevinden er zich aan het ISS vijf verschillende ruimtetuigen (HTV, ATV, Progress en Sojoez) afkomstig van vier naties. Klik op onderstaande link om te raadplegen wanneer het ISS boven België en Nederland te zien is!

ISS overgangen

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2000

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta II raket brengt vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Earth Observing-1 aardobservatiesatelliet in de ruimte. Deze satelliet maakte deel uit van NASA's New Millennium Program en kon dankzij het Advanced Land Imager instrument het aardoppervlak observeren in negen verschillende golflengtes. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken