Het zicht op de sterrenhemel op 31 januari 2014 kort na zonsondergang
Foto: Universe Today / Stellarium

Kijk dit weekend eens naar de planeet Mercurius! De kleinste planeet uit ons zonnestelsel, tevens ook de planeet die zich het dichtst bij de Zon bevindt, bereikt op zaterdag 31 januari 2014 zijn grootste oostelijke elongatie. Dit is het punt waarop Mercurius het meest oostelijk van de Zon staat. Mercurius is op dat moment een zogeheten 'avondster' en is kort na zonsondergang goed zichtbaar. 

De term 'avondster' wordt gegeven aan de planeten Mercurius of Venus (binnenplaneten) die verschijnen aan de avondhemel. De planeet Mercurius staat dit weekend ten oosten van de Zon aan de hemel en gaat na de Zon onder. Zo gaat Mercurius in het weekend omstreeks 19u10 Belgische tijd uur onder (01u45 uur na zonsondergang). De planeet heeft op dat moment een helderheid van magnitude -0,4 en is voor 53% verlicht. Het hemellichaam heeft een schijnbare diameter van 7,0". Mercurius bevindt zich kort na zonsondergang ongeveer 8° boven de horizon. Met behulp van een telescoop kan je net als bij de planeet Venus mooi de schijngestalten zien van Mercurius. In de buurt van Mercurius, rechtsonder, kan je ook een dunne Maansikkel waarnemen. De Maan zal iets moeilijker waar te nemen zijn vanwege zijn smalle, lichtzwakke sikkel maar samen mer Mercurius zorgt dit voor een prachtige samenstand.

Interessante en nuttige links:

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Lancering van de Amerikaanse ruimtesonde Explorer 7 voor onderzoek naar kosmische straling en straling afkomstig van de Zon. Daarnaast werd er met deze satelliet ook onderzoek verricht naar micrometeorieten. Deze kleine satelliet werd met behulp van een Juno-2 raket vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in de ruimte gebracht en leverde tot augustus 1961 bruikbare data. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken