Foto: The Weizmann Institute of Science

NASA zal de eerste ruimtetelescoopmissie van Israël lanceren, de Ultraviolet Transient Astronomy Satellite (ULTRASAT). ULTRASAT, een ultraviolet observatorium met een groot gezichtsveld, zal de geheimen onderzoeken van kortdurende gebeurtenissen in het heelal, zoals supernova-explosies en fusies van neutronensterren. ULTRASAT wordt geleid door de Israëlische ruimtevaartorganisatie en het Weizmann Institute of Science en zal begin 2026 in een geostationaire baan om de aarde worden gelanceerd. Naast de lanceerdienst zal NASA ook deelnemen aan het wetenschapsprogramma van de missie.

"We zijn er trots op dat we deelnemen aan dit partnerschap, een internationale inspanning die ons zal helpen de mysteries van het hete, voorbijgaande heelal beter te begrijpen", aldus Mark Clampin, directeur van de afdeling Astrofysica op het NASA-hoofdkwartier in Washington. "ULTRASAT geeft de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap een nieuwe belangrijke mogelijkheid om nieuwe waarnemingen te doen in het opkomende gebied van tijddomein- en multimessenger-astrofysicaprogramma's." Dankzij het brede gezichtsveld van ULTRASAT kan hij snel ultraviolet licht ontdekken en opvangen van bronnen in de kosmos die op korte tijdschalen veranderen. Onderzoekers zullen de waarnemingen van ULTRASAT van deze kortetermijngebeurtenissen combineren met informatie van diverse andere missies, waaronder die welke zwaartekrachtgolven en deeltjes bestuderen - een gebied dat bekend staat als tijddomein- en multiboodschapsastronomie. De resultaten zullen licht werpen op de werking van alles, van zwarte gaten en bronnen van zwaartekrachtgolven tot supernova's en actieve sterrenstelsels.

"Baanbrekende wetenschap vraagt om baanbrekende technologie," zegt Uri Oron, directeur van het Israel Space Agency van het ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie. "Onze eisen aan ULTRASAT, zoals een breed gezichtsveld, geavanceerde ultravioletgevoeligheid en real-time gegevenscontrole en -overdracht, lopen voorop in de technologische ontwikkelingen. De Israëlische ruimtevaartindustrie kan deze capaciteiten leveren. Het Israel Space Agency is trots op de samenwerking met NASA als een direct voorbeeld van het sterke partnerschap tussen de agentschappen, en van de technologische inspanning van de Israëlische ruimtevaartindustrie bij de ontwikkeling van de telescoop."

"Dit is een baanbrekend project dat Israël in de voorhoede van het wereldwijde onderzoek plaatst," zei Eli Waxman, astrofysicus aan het Weizmann Institute of Science en hoofdonderzoeker van ULTRASAT. "Toonaangevende internationale instanties zoals NASA en het onderzoeksinstituut DESY hebben zich als partners aangesloten bij dit door Israël geleide project, omdat zij het wetenschappelijke belang ervan hebben ingezien. Zij investeren aanzienlijke middelen in de bouw en lancering van de satelliet om actieve deelnemers aan deze missie te worden met toegang tot de wetenschappelijke producten ervan. Het is een wetenschappelijk gedreven partnerschap."

Door de overeenkomst tussen NASA en het Israëlische Ruimteagentschap zal NASA de lanceermogelijkheid, de Flight Payload Adapter en andere verantwoordelijkheden in verband met de lancering van ULTRASAT leveren. De Israel Space Agency levert het voltooide observatorium aan NASA's Kennedy Space Center in Florida voor de lancering.

Bron: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

De Verenigde Staten brengen de Ranger 3 ruimtesonde in de ruimte. Het doel van deze missie was om informatie over mogelijke landingsplaatsen te verzamelen ten behoeve van bemande maanlandingen in het kader van het aankomende Apolloprogramma. Enkele dagen na de lancering passeerde Ranger 3 omwille van een technisch probleem de Maan op een afstand van 36 808 km en kwam vervolgens in een heliocentrische baan terecht. Door een storing in het geleidingssysteem van de Agena-raket kreeg Ranger 3 een dusdanig hoge snelheid dat NASA een ontmoeting met de Maan kon vergeten. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken