De BICEP telescoop op Antarctica
Foto: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Amerikaanse wetenschappers hebben op maandag 17 maart 2014 een belangrijke kosmologische ontdekking voorgesteld. Zo beweren de wetenschappers dat ze voor het eerst de 'vingerafdruk' hebben gevonden van een extreme versnelling van de oerknal die men de 'kosmische inflatie' noemt.

Volgens astronoom John Kovac, die de belangrijke ontdekking bekendmaakte aan de universiteit van Harvard, werden één van de belangrijkste doelen uit de moderne kosmologie eindelijk bereikt doordat men een signaal heeft gevonden dat in de ruimte is achtergelaten tijdens de zogeheten 'kosmische inflatie'. Dit is een fase waarin het heelal lijkt 'over te koken' en exponentieel snel groeide in een tijdspanne van één seconde na het ontstaan van het universum, beter bekend als de oerknal. Hierdoor werden structuren die tot dan enkel op zeer kleine schaal bestonden plots tot kosmische afmetingen opgeblazen. Deze structuren kunnen sterrenkundigen vandaag de dag waarnemen met behulp van radiotelescopen waarmee men 'babyfoto's' van het heelal kan maken. Het idee rond de kosmische inflatie werd in de jaren '80 ontwikkeld om enkele aspecten uit de oerknaltheorie te verklaren. Uit deze theorie groeide uiteindelijk de voorspelling dat de kosmische inflatie moest gepaard gaan met golven van zwaartekrachtenergie die we in de sterrenkunde kennen als 'zwaartekrachtgolven'. Deze 'rimpelingen' moesten volgens astronomen een stempel hebben achtergelaten in de kosmische achtergrondstraling dat door sterrenkundigen omschreven wordt als het 'oudste licht in de ruimte'. De kosmische achtergrondstraling kwam vrij toen de eerste waterstofatomen begonnen te ontstaan. Sindsdien echoot deze straling al veertien miljard jaar doorheen het heelal. Astronomen bleven uiteindelijk met een groot probleem zitten aangezien deze theorieën alleen goed konden begrepen worden indien zich weldegelijk een kosmische inflatie heeft voorgedaan. Helaas ontbrak hier tot op heden een echt bewijs voor. Amerikaanse wetenschappers beweren nu dat ze het bewijs hiervoor eindelijk hebben gevonden aangezien men uit de verdraaiingen van de straling kan opmaken wat er voorafging aan het moment dat de achtergrondstraling vrijkwam. De 'vingerafdruk' van de kosmische inflatie zich dus diep verborgen in de subtiele details van de kosmische achtergrondstraling.

De ontdekking kwam tot stand met behulp van de Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization (BICEP) telescoop die zich op Antarctica bevindt. Deze telescoop scant vanop Antarctica de sterrenhemel op zoek naar minieme effecten in de kosmische achtergrondstraling. De belangrijke ontdekking werpt nu nieuw licht op enkele fundamentele kwesties in de sterrenkunde. Zo zal deze ontdekking ongetwijfeld een invloed hebben op antwoorden die men heeft op vragen als 'waarom we bestaan?' en 'hoe is het universum ontstaan?'. Daarnaast zijn deze nieuwe resultaten ook een onweerlegbaar bewijs voor de kosmische inflatie en kunnen astronomen nu ook meer leren over het moment van de snelle expansie van het universum. De ontdekking zal ongetwijfeld nog verder worden onderzocht om te zien of het niet om een meetfout gaat maar er is in sterrenkundigen kringen en op het internet nu al sprake van een Nobelprijs. Hieronder kan u een interessant filmpje zien over deze boeiende ontdekking!

Kosmische inflatie

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1949

Het gebeurde toen

Op het Palomar-observatorium in de Amerikaanse staat Californië wordt in het bijzijn van ondermeer Edwin Powell Hubble de 200-inch Hale Telescope voor het eerst naar de sterren gericht. De hoofdspiegel van deze telescoop heeft een diameter van 5,08 meter waardoor deze telescoop op dat moment tweemaal zo groot was als de Hookertelescoop van het Mount Wilson-observatorium. De revolutionaire Hale telescoop werd genoemd naar de Amerikaanse astronoom George Ellery Hale die de telescoop ontwierp en de bouw ervan leidde. Tot 1976 was dit de grootste telescoop op Aarde. Vandaag de dag wordt deze telescoop nog steeds gebruikt voor astronomisch onderzoek.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken