Nadat de komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) in januari door een observatorium in China en in februari 2023 door het Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) werd ontdekt, werd het al snel duidelijk dat deze voor spektakel aan de hemel zou zorgen. Toch is het altijd afwachten of een komeet zijn dichtste passage langs de zon overleeft aangezien deze uit elkaar kan vallen. Op 27 september 2024 bereikte de komeet Tsuchinshan–ATLAS zijn perihelium waarna de helderheid van dit hemelobject snel toenam. De komeet in september zeer goed zichtbaar in de vroege ochtend vanuit het zuidelijk halfrond en dit zorgde dan ook voor heel wat prachtige foto's. Verwacht wordt dat de komeet Tsuchinshan–ATLAS vanaf 12 oktober 2024 ook bij ons zal te zien zijn aan de avondhemel als een zeer helder object.
De Vereniging Voor Sterrenkunde vzw heeft opnieuw haar jaarboek uitgebracht dat een volledig overzicht biedt van alles wat er aan de nachtelijke hemel te zien zal zijn in 2025. De Hemelkalender 2025 is zojuist verschenen en geeft een gedetailleerde gids voor het komende jaar, inclusief hemelverschijnselen die je zeker niet wilt missen.
De Roman Space Telescope is een NASA ruimtetelescoop specifiek ontworpen om essentiële vragen op het gebied van donkere energie, exoplaneten en infrarode astrofysica op te lossen. De telescoop heeft een hoofdspiegel met een diameter van 2,4 meter (7,9 voet), even groot als de hoofdspiegel van de Hubble Space Telescope, en wordt uitgerust met twee instrumenten. Indien alles verloopt volgens planning moet de 4,1 ton zware ruimtetelescoop in 2027 in de ruimte gebracht worden met behulp van een Falcon Heavy raket van het ruimtevaartbedrijf SpaceX.
Om de 25e verjaardag van de lancering te vieren, geeft NASA's Chandra X-ray Observatory 25 nooit eerder vertoonde beelden vrij van een breed scala aan kosmische objecten. Deze beelden, die allemaal gegevens van Chandra bevatten, laten zien hoe de röntgenastronomie alle hoeken van het heelal verkent. Door röntgenstraling van Chandra te combineren met andere observatoria in de ruimte en met telescopen op de grond, zoals bij veel van deze beelden het geval is, kunnen astronomen de grootste vragen beantwoorden en lang bestaande mysteries in de kosmos onderzoeken.
Een innovatief telescoop ontwerp is succesvol gebleken voor het overdag bekijken van de sterrenhemel en opent nieuwe deuren voor ononderbroken observaties van de kosmos. Astronomen van de Macquarie University in Australië hebben een nieuwe techniek ontwikkeld met behulp van lichtfilters op de Huntsman Telescope met meerdere lenzen van de school. De telescoop is oorspronkelijk ontworpen voor ultragevoelige nachtelijke hemelobservaties, maar heeft aangetoond dat hij in staat is om sterren, satellieten en andere doelen op klaarlichte dag nauwkeurig te meten.
's Werelds grootste digitale camera voor de sterrenkunde is klaar. Zodra de LSST-camera op zijn plaats zit op een telescoop in Chili, zal deze een ongekende hoeveelheid gegevens over ons heelal verzamelen en nieuwe inzichten opleveren over alles van donkere energie tot asteroïden. Na twintig jaar werk vieren wetenschappers en ingenieurs van het SLAC National Accelerator Laboratory van het Department of Energy en hun medewerkers de voltooiing van de LSST-camera.
Vandaag heeft de Gaia-missie van ESA een goudmijn aan kennis over ons sterrenstelsel en daarbuiten vrijgegeven. De sterrenkijker overtreft onder andere zijn geplande potentieel door een half miljoen nieuwe en zwakke sterren in een massieve cluster te onthullen, meer dan 380 mogelijke kosmische lenzen te identificeren en de posities van meer dan 150 000 asteroïden binnen het zonnestelsel te bepalen.
ESO’s Very Large Telescope (VLT), een van de meest geavanceerde optische telescopen ter wereld, viert vandaag zijn 25ste verjaardag. In het afgelopen tweeënhalve decennium heeft de VLT vanaf zijn thuisbasis in de Chileense Atacama-woestijn een grote impact gehad op ons begrip van het heelal, en diverse opmerkelijke primeurs afgeleverd. De VLT is het vlaggenschip van de Europese optische astronomie op de grond. Hij bestaat uit vier vast opgestelde telescopen met hoofdspiegels met een diameter van 8,2 meter en vier verplaatsbare 1,8-meter hulptelescopen, die deel uitmaken van de VLT Interferometer.
Op 26 september 2022 kwam ruimtesonde DART in botsing met de planetoïde Dimorphos, om zo te kunnen onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om planetoïden af te weren. De botsing vond plaats op 11 miljoen kilometer van de aarde, dichtbij genoeg om met tal van telescopen waarneembaar te zijn. Alle vier de 8,2-meter telescopen van ESO’s VLT in Chili hebben de nasleep van de botsing waargenomen, en de eerste resultaten van deze VLT-waarnemingen zijn nu in twee artikelen gepubliceerd.
NASA zal de eerste ruimtetelescoopmissie van Israël lanceren, de Ultraviolet Transient Astronomy Satellite (ULTRASAT). ULTRASAT, een ultraviolet observatorium met een groot gezichtsveld, zal de geheimen onderzoeken van kortdurende gebeurtenissen in het heelal, zoals supernova-explosies en fusies van neutronensterren. ULTRASAT wordt geleid door de Israëlische ruimtevaartorganisatie en het Weizmann Institute of Science en zal begin 2026 in een geostationaire baan om de aarde worden gelanceerd. Naast de lanceerdienst zal NASA ook deelnemen aan het wetenschapsprogramma van de missie.
Een Amerikaanse Delta II raket brengt vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Earth Observing-1 aardobservatiesatelliet in de ruimte. Deze satelliet maakte deel uit van NASA's New Millennium Program en kon dankzij het Advanced Land Imager instrument het aardoppervlak observeren in negen verschillende golflengtes. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.