Foto: SpaceX

De wereld vestigde een nieuw record voor orbitale lanceringen in 2024 in een voortdurende golf van lanceeractiviteit bijna volledig aangedreven door SpaceX. Er waren 259 orbitale lanceerpogingen in 2024, een stijging van 17% ten opzichte van het vorige record van 221 orbitale lanceerpogingen in 2023, gebaseerd op SpaceNews analyse van open source records. Dat cijfer omvat geen suborbitale lanceringen, zoals vier SpaceX Starship/Super Heavy testvluchten of twee lanceringen van de HASTE suborbitale variant van Rocket Lab's Electron. Bij orbitale lanceringen worden vrachten, zoals satellieten, uitgezet in de ruimte of worden mensen in een baan om de aarde gebracht. 

Die toename van het aantal lanceringen komt overeen met die van SpaceX alleen, dat in 2024 134 Falcon 9- en Falcon Heavy-lanceringen uitvoerde, tegenover 96 in 2023. Het bedrijf voerde meer orbitale lanceringen uit dan de rest van de wereld samen. SpaceX was goed voor 88 van de 93 lanceringen vanaf de Eastern Range in Florida, waaronder Cape Canaveral Space Force Station en Kennedy Space Center, en 46 van de 47 lanceringen vanaf de Western Range op Vandenberg Space Force Base in Californië. Andere Amerikaanse entiteiten voerden in 2024 slechts 20 orbitale lanceringen uit, waaronder 13 lanceringen van Electron vanaf het Nieuw-Zeelandse Launch Complex 1 door het Amerikaanse Rocket Lab.

China voerde in 2024 68 lanceringen uit en verbrak daarmee het record van 67 lanceringen in 2023. Rusland voerde 17 lanceringen uit, gevolgd door Japan (7), India (5), Iran (4), Europa (3) en Noord-Korea (1). Bij de 259 lanceringen in de ruimte waren zes mislukkingen. Kairos, een kleine draagraket van het Japanse Space One, mislukte bij zijn eerste twee lanceringen in maart en december. Twee Chinese commerciële lanceervoertuigen, een Hyperbola-1 en Lijian-1, mislukten respectievelijk in juli en december, net als de enige Noord-Koreaanse lancering. Een Falcon 9 lancering van Starlink satellieten in juli bereikte een baan om de aarde, maar de bovenste trap haperde tijdens het heropstarten van de motor om de baan om de aarde te cirkelen, waardoor de satellieten in een baan om de aarde terechtkwamen die te laag was om te overleven. Hoewel SpaceX zijn lanceercadans in 2024 sterk verhoogde, bleef het bedrijf nog steeds achter bij zijn interne doel. Het ruimtevaartbedrijf ging het jaar in met het streven om 148 Falcon-raketten te lanceren, waaronder vier lanceringen die het bedrijf had overgedragen uit 2023, toen het net niet het doel van 100 lanceringen had bereikt. In december 2024 zei Gwynne Shotwell, president en chief operating officer van SpaceX, dat het bedrijf een nieuw doel had van 136 lanceringen voor 2024.

Shotwell zei op een evenement van 17 december van het Center for Strategic and International Studies (CSIS) dat het bedrijf 175 tot 180 Falcon-lanceringen plant in 2025, waarbij ze aandringt op hogere lanceersnelheden om zelfgenoegzaamheid tegen te gaan. “We blijven gewoon de grenzen opzoeken”, zei ze. SpaceX zal in 2025 ook de lanceringen van Starship opvoeren, waaronder de eerste echte orbitale missies. SpaceX hoopt dat dat voertuig uiteindelijk een veel hogere lanceersnelheid zal hebben dan zelfs de Falcon. “Elon Musk heeft zoiets van: 'Ik wil 1000 keer per jaar lanceren,'” zei Shotwell op het CSIS-evenement. “Dat moeten we uitzoeken, maar dat wordt Starship, niet Falcon.”

Bron: SpaceNews.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Columbia in de ruimte gebracht (STS-61-C) met aan boord zeven ruimtevaarders waaronder de Amerikaanse politicus Clarence W. "Bill" Nelson. Tijdens deze Amerikaanse bemande ruimtevlucht werd een communicatiesatelliet succesvol uitgezet in de ruimte en bevonden zich in het vrachtruim van het ruimteveer ook dertien Getaway Special containers met daarin wetenschappelijke experimenten. Dit was de laatste succesvolle Space Shuttle-vlucht voor de ramp met de Challenger. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken