Foto: NSF/AURA/NSO

De Daniel K. Inouye Solar Telescope van de National Science Foundation (NSF) heeft acht nieuwe beelden van de zon vrijgegeven, die een voorproefje zijn van de spannende wetenschap die wordt verricht door de krachtigste zonnetelescoop ter wereld. De beelden tonen een verscheidenheid aan zonnevlekken en stille gebieden van de zon, verkregen door de Visible-Broadband Imager (VBI), een van de instrumenten van de eerste generatie van de telescoop.

Het unieke vermogen van de Inouye Solar Telescope om gegevens in ongekend detail vast te leggen, zal zonnewetenschappers helpen het magnetische veld van de zon en de drijvende krachten achter zonnestormen beter te begrijpen.

De afgebeelde zonnevlekken zijn donkere en koele gebieden op het "oppervlak" van de zon, bekend als de fotosfeer, waar sterke magnetische velden voorkomen. Zonnevlekken variëren in grootte, maar vele zijn vaak zo groot als de aarde, zo niet groter. Complexe zonnevlekken of groepen zonnevlekken kunnen de bron zijn van explosieve gebeurtenissen zoals zonnevlammen en coronale massa-ejecties die zonnestormen veroorzaken. Deze energetische en eruptieve verschijnselen beïnvloeden de buitenste atmosferische laag van de zon, de heliosfeer, en kunnen de aarde en onze kritieke infrastructuur beïnvloeden.

In de stille gebieden van de zon tonen de beelden convectiecellen in de fotosfeer met een helder patroon van heet, naar boven stromend plasma (korrels) omgeven door donkerdere banen van koeler, naar beneden stromend zonneplasma. In de atmosferische laag boven de fotosfeer, de chromosfeer genoemd, zien we donkere, langgerekte fibrillen afkomstig van locaties van kleinschalige ophopingen van magnetische velden. De onlangs in gebruik genomen telescoop bevindt zich in de operationele fase (OCP), een leer- en overgangsperiode waarin het observatorium langzaam op volle operationele capaciteit wordt gebracht.

De internationale wetenschappelijke gemeenschap werd uitgenodigd om aan deze fase deel te nemen via een oproep tot het indienen van voorstellen voor de operationele fase. In antwoord op deze oproepen hebben onderzoekers wetenschappelijke voorstellen ingediend waarin zij telescooptijd vragen voor een specifiek en gedetailleerd wetenschappelijk doel. Om het wetenschappelijk rendement te optimaliseren en tegelijkertijd de beschikbare waarneemtijd en de technische behoeften in deze zeer vroege operationele fase in evenwicht te brengen, werden de voorstellen vervolgens door een beoordelingscomité geëvalueerd en werd de telescooptijd toegekend door een comité voor de toewijzing van telescopen. De geselecteerde voorstellen zijn in 2022 uitgevoerd tijdens het venster van cyclus 1.

De onlangs vrijgegeven beelden vormen een klein deel van de gegevens die tijdens de eerste cyclus zijn verkregen. Het datacentrum van de Inouye Solar Telescope gaat door met het kalibreren en leveren van gegevens aan de wetenschappers en het publiek. Terwijl de Inouye Solar Telescope de zon blijft verkennen, verwachten we meer nieuwe en opwindende resultaten van de wetenschappelijke gemeenschap - waaronder spectaculaire beelden van het meest invloedrijke hemellichaam van ons zonnestelsel.

Foto: NSF/AURA/NSO


Foto: NSF/AURA/NSO

Foto: NSF/AURA/NSO

Foto: NSF/AURA/NSO

Foto: NSF/AURA/NSO

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1922

Het gebeurde toen

De Belgisch-Amerikaanse astronoom George Van Biesbroeck ontdekt vanuit het Amerikaanse Wisconsin de planetoïde 990 Yerkes. Deze planetoïde zou om de 24 uur om zijn as draaien en zou een diameter hebben van ongeveer 18 kilometer. Foto: Smithsonian Institution

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken