Foto: Mark Johnston

De Amerikaanse astrofotograaf Mark Johnston zat op de eerste rij bij een epische vuurwerkshow. NASA Solar System Ambassador en vicevoorzitter van de Phoenix Astronomical Society, observeerde de zon eind augustus 2024 met een speciale telescoop toen hij beelden vastlegde van ongelooflijke bogen van plasma (superverhitte gassen) die bekend staan als protuberansen die tot ongelooflijke hoogten boven het oppervlak van onze ster reiken.

Johnston monteerde de beelden die hij van het zonnespektakel kreeg in de verbluffende video. “De hoogte van de grootste van de twee protuberansen in de video is ongeveer 160K km of 100K mijl,” vertelde Johnston. "Voor de video heb ik ongeveer 100 video's van 540 frames gemaakt met een tussenpoos van 25 seconden, zodat de time lapse-video ongeveer een uur realtime activiteit op de zon weergeeft. Sommige beelden in de video zijn waziger dan andere door tijdelijke veranderingen in de atmosferische zichtomstandigheden". Een protuberans is een lange, grillig gevormde materiebrug in de atmosfeer van de zon.

“Over het algemeen was de seeing goed, ongeveer 4/5. Alle beelden zijn door mij genomen vanuit mijn achtertuin in Scottsdale, Arizona.” Naast de epische video heeft Johnston ook adembenemende foto's gemaakt van de activiteit van de zon. “De statische beelden werden gemaakt tussen 16:00-17:00 UT op 29 augustus,” zei Johnston. “Voor elke statische opname moet je een high-speed video van 2000 frames maken met een belichting van 9 milliseconden. Vervolgens extraheer ik de 200 meest onscherpe frames en pas ik verdere verscherping, denoise en kleur toe.”

Johnston nam ongelooflijk zonnevuurwerk waar drie dagen voordat hij de onderstaande opnames maakte. “In een daarvan is er een grote driehoekige klodder plasma die door de zon wordt uitgeworpen, nog steeds vaag verbonden via plasma dat magnetische veldlijnen volgt,” zei Johnston. “Voor alle foto's gebruikte ik mijn TEC160FL refractor die ik heb omgebouwd tot een dubbel gestapelde waterstof-alfa zonnetelescoop”.

OPGELET:

Kijk nooit naar objecten die zich dicht bij de zon bevinden of naar de zon zelf zonder voldoende bescherming. Kijk nooit door een telescoop, verrekijker of andere optische apparatuur richting de zon. Dit kan het netvlies onherstelbaar beschadigen met blindheid tot gevolg! Wil je veilig naar de zon kijken, gebruik dan een speciale telescoop of zonnefilter.

De driehoekige klodder plasma is vele malen groter dan de aarde - Foto: Mark Johnson

Bron: Space.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2005

Het gebeurde toen

Lancering vanaf de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan van een Sojoez raket met aan boord de Europese ruimtesonde Venus Express die in april 2006 aankomt bij de planeet Venus. Dit 1,2 ton zware onbemande ruimtetuig werd ontwikkeld om de structuur, chemische samenstelling en dynamiek van de atmosfeer van Venus te bestuderen. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken