Foto: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team

Dit buitenaardse, steeds veranderende landschap is hoe de zon er van dichtbij uitziet. ESA's Solar Orbiter filmde de overgang van de lagere atmosfeer van de zon naar de veel hetere buitenste corona. De haarachtige structuren zijn gemaakt van geladen gas (plasma) en volgen magnetische veldlijnen die uit het binnenste van de zon komen. De helderste gebieden zijn ongeveer een miljoen graden Celsius, terwijl koeler materiaal er donker uitziet omdat het straling absorbeert. Geniet alvast van deze prachtige beelden! 

Deze video is op 27 september 2023 opgenomen door de Extreme Ultraviolet Imager (EUI) op Solar Orbiter. Op dat moment bevond het ruimtevaartuig zich op ongeveer een derde van de afstand van de aarde tot de zon, op weg naar een dichtste nadering van 43 miljoen km op 7 oktober. Op dezelfde dag dat deze video werd opgenomen, scheerde NASA's Parker Solar Probe over slechts 7,26 miljoen km van het zonneoppervlak. Parker maakt geen directe beelden van de zon, maar meet deeltjes en het magnetische veld in de corona van de zon en in de zonnewind. Dit was een perfecte gelegenheid voor de twee missies om samen te werken, waarbij de remote-sensing instrumenten van de door ESA geleide Solar Orbiter het brongebied van de zonnewind observeerden die vervolgens langs Parker Solar Probe zou stromen.

Spot het mos, de spicules, de uitbarsting en de regen

Linksonder: Een intrigerend kenmerk dat in deze film zichtbaar is, is het heldere gas dat fijne, kantachtige patronen over de zon maakt. Dit wordt coronaal 'mos' genoemd. Het verschijnt meestal aan de basis van grote coronale lussen die te heet of te ijl zijn om te zien met de gekozen instrumentinstellingen. Aan de horizon van de zon: Uit de chromosfeer van de zon steken spitsen van gas omhoog. Deze kunnen wel 10 000 km hoog worden. Centrum rond 0:22: Een kleine uitbarsting in het midden van het beeldveld, waarbij koeler materiaal omhoog wordt getild voordat het grotendeels weer naar beneden valt. Laat je niet misleiden door het gebruik van 'klein' hier: deze uitbarsting is groter dan de aarde! Midden-links rond 0:30: 'Koele' coronale regen (waarschijnlijk minder dan 10 000 °C) ziet er donker uit tegen de heldere achtergrond van grote coronale lussen (ongeveer een miljoen graden). De regen bestaat uit klonten plasma met een hogere dichtheid die onder invloed van de zwaartekracht terugvallen naar de zon.

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Charles T. Kowal ontdekt vanop het Mount Palomar Observatory de Jupitermaan Leda. Deze kleine maan heeft een lage dichtheid en draait in een vreemde baan om de planeet wat er op wijst dat Leda geen natuurlijke maan van Jupiter is maar een ingevangen planetoïde.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken