De landing van Philae gefotografeerd door Rosetta
Foto: ESA

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een indrukwekkende foto vrijgegeven waarop mooi de landing van de kleine lander Philae te zien is op het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Op deze foto zien we hoe Philae op 12 november 2014 over het komeetoppervlak scheert en uiteindelijk een eerste keer landt. De beelden werden gemaakt door de Rosetta ruimtesonde die op dat moment op een hoogte van 15,5 kilometer boven de komeet vloog.

De indrukwekkende opname werd gemaakt met behulp van het OSIRIS-instrument aan boord van de Europese Rosetta ruimtesonde. Op de vrijgegeven moziïekfoto zien we van links naar rechts verschillende kleine beelden waarop te zien is hoe Philae over het oppervlak van de komeet zweeft. De witte stipjes die we zien in de ingezette beelden zien, is Philae die op dat moment bezig is aan zijn historische afdaling. Aan de hand van de beelden heeft men kunnen afleiden dat Philae richting oosten vloog met een snelheid van ongeveer 0,5 meter per seconde. Op de laatste ingezette foto zien we uiteindelijk de eerste landing van Philae dat om 16u43 plaatsvond. Doordat Philae zich niet kon vastankeren in het oppervlak van de komeet met behulp van zijn harpoenen is de kleine lander verderop op het komeetoppervlak nog tweemaal geland. Wetenschappers zijn nog steeds op zoek naar de huidige locatie van Philae maar volgens ESA is men de lander op het spoor. Doordat Philae moeite heeft om zijn batterijen op te laden met zonne-energie vermoed men dat de lander in de schaduw van een klif is terechtgekomen. Momenteel zijn de batterijen van Philae te zwak om de lander nog te laten functioneren waardoor deze zichzelf in een soort 'slaapstand' heeft gebracht. ESA hoopt dat Philae op termijn toch nog zijn batterijen genoeg kan opladen zodat het tuigje terug kan starten met zijn wetenschappelijk onderzoek.

Landing PhilaeDe landing van Philae gefotografeerd door Rosetta - Foto: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt op een afstand van 703 kilometer langs het oppervlak van de kleine planeet Mercurius. Tot 3 april 1974 werden foto's genomen van de planeet Mercurius door Mariner 10 en het ruimtetuig merkte een zwak magnetisch veld op bij de planeet. De instrumenten aan boord van Mariner 10 merkten ook zeer grote termepartuursverschillen in dag en nacht op bij deze planeet: tussen -183 en 187° C. In totaal nam de sonde tijdens deze eerste passage 2300 foto's.Dit onbemande ruimtetuig werd op 3 november 1973 in de ruimte gebracht en werd het eerste ruimtevaartuig dat twee planeten bezocht tijdens één ruimtemissie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken