donderdag, 14 november 2013 15:57

Cassini fotografeert de Aarde, Venus en de Maan Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Foto van Saturnus waarop ook de Aarde te zien is Foto van Saturnus waarop ook de Aarde te zien is Foto: NASA / JPL

Op 19 juli 2013 heeft de Amerikaans Cassini ruimtesonde een indrukwekkende foto gemaakt waarop zowel de planeet Saturnus alsook de Aarde, Venus en de Maan te zien zijn. Daarnaast zijn op de foto ook nog eens enkele manen van Saturnus te zien. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA had dit unieke fotomoment op voorhand aangekondigd en vroeg aan iedereen om op 19 juli even te zwaaien naar de hemel.

De adembenemende foto is eigenlijk een mozaïek die bestaat uit 141 foto's en de kleuren zijn natuurgetrouw. De Aarde staat, in vergelijking, met de planeet Saturnus, vrij dicht tot de Zon met als gevolg dat de Cassini ruimtesonde zijn instrumenten niet eender wanneer naar de Aarde kan richten aangezien dan de kans bestaat dat deze zouden beschadigd raken. In juli 2013 deed zich echter een bijzonder moment voor aangezien op die dag de Zon, vanuit het standpunt van Cassini gezien, achter de planeet Saturnus dook. Hierdoor kwam Saturnus voor de Zon te staan waardoor de ruimtesonde foto's kon maken waarop de Aarde, de planeet Venus, de Maan en enkele Saturnusmanen te zien zijn. Niet enkel is deze mozaïek mooi om naar te kijken maar heb verteld wetenschappers ook zeer veel informatie over het ringenstelsel van Saturnus. Zo laat de E-ring op deze foto patronen zien die wellicht het resultaat zijn van verstoringen van diverse bronnen als zonlicht en de zwaartekracht van de Saturnusmaan Enceladus. Hieronder kan u een foto zien waarop de Aarde, Venus en de Maan werden aangeduid. Klik op de foto voor een hoge resolutie versie!

SaturnusFoto: NASA / JPL

SaturnusFoto: NASA / JPL

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1935

Het gebeurde toen

In de Russische stad Kaloega overlijdt de Russische wiskundeleraar Konstantin Tsiolkovski. Hij was de eerste die de link wist te leggen tussen de snelheid van een raket, de massa van een raket en de snelheid van het gas in de raketbuis aan het einde van een raket. Deze link noemt men vandaag de dag de 'raketvergelijking van Tsiolkovski'. Tsiolkovski kwam in 1895 ook met een idee om een raket te bouwen die functioneerde op vloeibare brandstof waarna hij een gedetailleerd plan maakte voor de bouw van een dergelijke raket. Door zijn theorieën en ideeën werd de bouw van een raket die ruimtevaart mogelijk zou maken aanzienlijk versneld waardoor Konstantin Tsiolkovski ook wel de 'vader van de ruimtevaart' wordt genoemd. Foto: Russian Federation

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 3242

NGC 3242
NGC 3242 is een prachtige planetaire nevel in het sterrenbeeld Hydra (Waterslang). De visuele helderheid van dit object bedraagt 7.7 terwijl de fotografische helderheid rond de 8.6 schommelt. De centrale…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

96%

Sociale netwerken