Artistieke impressie van de eerste scheervlucht langs Mercurius.
Foto: ESA/ATG medialab

De Europees-Japanse onbemande ruimtesonde BepiColombo is in de nacht van 1 op 2 oktober 2021 voor het eerst langs de planeet Mercurius gevlogen. Tijdens deze scheervlucht vloog BepiColombo op een afstand van ongeveer 198 kilometer boven het met kraters bezaaide oppervlak van Mercurius en stuurde vervolgens de eerste foto's door naar de aarde. BepiColombo werd in oktober 2018 in de ruimte gebracht en moet in 2025 in een vaste baan om de kleine planeet Mercurius worden gebracht.

BepiColombo is de eerste ruimtesonde van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA naar de planeet Mercurius. Om de BepiColombo ruimtesonde in een baan om Mercurius te krijgen, zijn er maar liefst negen scheervluchten nodig: eentje langs de aarde, twee langs Venus en zes langs Mercurius. Deze scheervluchten zijn nodig om de snelheid van de ruimtesonde te minderen aangezien deze anders veel te snel naar Mercurius zou vliegen als gevolg van de zwaartekracht van de zon. Dergelijke manoeuvres worden 'afremmende zwaartekrachtsslingers' genoemd en worden in de ruimtevaart vaak toegepast. In april 2020 vloog BepiColombo langs de aarde waarna het onbemande ruimtevaartuig op 15 oktober 2020 voor de eerste maal langs de planeet venus vloog. Op 11 augustus 2021 vloog BepiColombo uiteindelijk een tweede maal langs Venus. Tijdens de zogeheten 'flyby's' langs Venus werden de wetenschappelijke instrumenten van BepiColombo gericht op de planeet zodat wetenschappers meer konden leren over de atmosfeer en het wolkendek van deze planeet. Nu BepiColombo een eerste maal succesvol langs Mercurius is gevlogen, kregen wetenschappers voor het eerst ook foto's te zien van deze planeet die gemaakt werden door deze ruimtesonde. Toch zal men moeten wachten op foto's die gemaakt werden met de hogeresolutiecamera tot wanneer BepiColombo in een vaste baan om Mercurius draait. 

Mercurius

De volgende scheervlucht van BepiColombo langs Mercurius is gepland voor 23 juni 2022. Eenmaal BepiColombo zich in 2025 in een vaste baan om Mercurius zal begeven, zal het ruimtevaartuig zich splitsen in twee delen: de door Europa gebouwde Mercury Planetary Orbiter (MPO) en de door Japan gebouwde Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO). Met deze twee verschillende ruimtetuigen willen wetenschappers zowel het oppervlak van Mercurius alsook het magnetisch veld van de planeet uitvoerig onderzoeken. Daarnaast zal men met deze missie ook op zoek gaan naar water, in de vorm van ijs, dat zich in gebieden bevindt op Mercurius waar nooit zonlicht schijnt. Met dit onderzoek wil men uiteindelijk meer leren over de geschiedenis van deze kleine planeet en over het ontstaan van planeten in het algemeen. Deze ruimtemissie is vernoemd naar de Italiaanse wiskundige Giuseppe (Bepi) Colombo (1920-1984) die Mercurius gedetailleerd heeft bestudeerd en vele verschillende berekeningen heeft uitgeschreven voor onder andere NASA in de jaren '70.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Charles T. Kowal ontdekt vanop het Mount Palomar Observatory de Jupitermaan Leda. Deze kleine maan heeft een lage dichtheid en draait in een vreemde baan om de planeet wat er op wijst dat Leda geen natuurlijke maan van Jupiter is maar een ingevangen planetoïde.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken