Foto: Starlink

Starlink, het ambitieuze project van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX om iedereen toegang te bieden tot breedband internet die in afgelegen gebieden woont, blijft omstreden. De vele duizenden satellieten in een lage baan om de aarde leiden tot heel wat discussies met astronomen en waarnemers van ruimtepuin. Inmiddels bevinden zich al meer dan 5.500 Starlink satellieten in de ruimte die vandaag de dag breedband internet aanbieden aan meer dan twee miljoen mensen in meer dan 70 landen op aarde. Hieronder kan je zes verhalen lezen waarom Starlink voor heel wat mensen op aarde een groot succes is. 

Studenten in afgelegen regio's in New Mexico krijgen internet

In Cuba, New Mexico, was er geen bestaande infrastructuur voor internettoegang. De lokale bevolking is dunbevolkt, het budget was beperkt en tribale, federale en staatsagentschappen konden het niet eens worden over een plan om de traditionele glasvezelkabels te installeren die nodig zouden zijn om de gemeenschap online te krijgen. Toen sloeg de Covid-19 pandemie toe en realiseerden docenten in het Cuba Independent School District in New Mexico zich dat het gebrek aan connectiviteit in hun stad veel leerlingen ervan weerhield om op afstand te leren. Vastbesloten om deze jonge geesten, waarvan de meesten uit inheemse families komen, niet achter te laten, sloten de directeur en het personeel een deal om Starlink bij leerlingen en leraren thuis te installeren. Meer dan 400 huishoudens hebben nu internettoegang om het leren te bevorderen en andere realiteiten van het onderwijs op het platteland aan te pakken, zoals weeralarmen die van invloed zijn op het busvervoer en meer.

Schoolgaande kinderen in Rwanda krijgen toegang tot het internet

De Rwandese regering hoopt het onderwijssysteem in het land te verbeteren door 500 scholen toegang tot internet te geven. Dit is een uitdaging omdat traditionele internetinfrastructuur duur is en moeilijk te installeren in afgelegen gebieden. Het Tony Blair Institute for Global Change, een non-profit opgericht door de voormalige Britse premier Tony Blair, zag Starlink als de oplossing. De technologie is perfect voor toegang tot internet vanuit geïsoleerde of onderontwikkelde plaatsen omdat gebruikers alleen een stroombron nodig hebben om verbinding te maken met Starlink-satellieten in de ruimte. Het Tony Blair Institute financiert 50 kits om het programma op te starten en de resultaten van dit initiatief zullen duidelijk maken hoe de resterende scholen ook online kunnen worden gebracht.

Schoolgaande kinderen in Rwanda krijgen dankzij Starlink breedband internet - Foto: SpaceX

Breedband internet als rampenpreventie in Japan

Hiroki Nagata, de algemeen directeur van het Aso Geopark in de prefectuur Kumamoto, heeft zich ingezet om de gevolgen van natuurrampen in de regio te beperken. Hij heeft zich beziggehouden met de nasleep van de overstroming van 2012, de uitbarsting van 2014 en de aardbeving van 2016. Nagata benadrukt het belang van tijdige en nauwkeurige informatie aan getroffen gemeenschappen, waaronder onmiddellijke acties, locaties van evacuatievoorzieningen en de algemene situatie tijdens noodsituaties. Hij gelooft dat stabiele wifi-connectiviteit cruciaal is voor het efficiënt verspreiden van deze essentiële informatie aan het publiek. In afgelegen bergachtige gebieden heeft Starlink bewezen een waardevol hulpmiddel te zijn om voorbereid te zijn op rampen, door efficiënte communicatie en connectiviteit mogelijk te maken. Door te zorgen voor stabiel internet kunnen gemeenschappen updates ontvangen, toegang krijgen tot hulpmiddelen en zich effectiever door rampen heen bewegen.

Starlink-internet voor beter medisch onderzoek

St. Jude Children's Research Hospital is op een missie om kinderkanker en andere levensbedreigende ziekten te genezen, te behandelen en te verslaan. In landen met een hoog inkomen, zoals de Verenigde Staten, is het overlevingspercentage van kinderkanker meer dan 80 procent. Maar in lage- en middeninkomenslanden, waar bijna 90 procent van de kankergevallen bij kinderen voorkomt, is het overlevingspercentage slechts 30 procent. Meer connectiviteit vergroot de toegang tot onderzoek en behandelingsmogelijkheden, waardoor die kansen hopelijk verbeteren. In 2023 schonk het Polaris Programma Starlinks aan negen St. Jude Global partners in vijf landen om precies dat te doen. Nu kunnen meer artsen en gezondheidswerkers in Chili, Brazilië, Peru, Mozambique en de Filippijnen teleconferenties op afstand gebruiken om te overleggen met specialisten over de hele wereld, samen te werken aan behandelingen, cruciale gegevens door te geven, verdere training en opleiding te volgen en nog veel meer.

Breedband internet voor wie in de bergen woont

Vier jaar geleden, met werk op afstand in opkomst, liet Yuge Masanori het leven in de stad achter zich en koos voor een leven in de bergen van de Japanse prefectuur Ehime. Aanvankelijk vertrouwde hij op zijn telefoon voor internettoegang. Maar de snelheid was zo laag dat het uren duurde om een video van 30 minuten te uploaden. Toen hij upgradet naar Starlink, werden de informatie en tools die hij nodig had om efficiënt te leven en te werken direct toegankelijk, ondanks zijn afgelegen locatie. Nu hoopt Yuge andere gelijkgestemden te inspireren om het leven in de bergen op zijn manier te omarmen.

Afgelegen gemeenschappen in Canada leren meer over het rechtssysteem dankzij Starlink

In 2023 kwamen de regering van Manitoba, de Manitoba Association of Chiefs of Police en Manitoba Keewatinowi Okimakanak samen om uit te zoeken hoe ze meer afgelegen gemeenschappen van First Nations konden betrekken bij het lokale rechtssysteem. Omdat veel inheemse volken op het platteland van de provincie wonen, wisten ze dat betere connectiviteit essentieel was en zorgden ze voor subsidies van de Canadese overheid om Starlink-internet op grotere schaal beschikbaar te maken. Nu kunnen leden van de First Nations-gemeenschap de rechtszittingen virtueel bijwonen, toegang krijgen tot slachtofferhulp en op zoek gaan naar andere middelen om misdaad te verminderen en de openbare veiligheid te vergroten.

Bron: SpaceX/Starlink

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Marslander Phoenix maakt een zachte landing op het Marsoppervlak nabij de noordpoolkap van de planeet. Deze 250 kilogram zware lander werd uitgerust met een robotarm die 2,3 meter ver reikt, een camera met stereovisie, een gasanalysator, ovens voor de thermal and evolved-gas analyzer, een camera aan de onderzijde om de landing te filmen en een meteorologisch station. Op 31 juli 2008 werd door NASA aan de hand van gegevens afkomstig van de Phoenix Marslander bevestigd dat er op Mars inderdaad water voorkomt in de vorm van ijs onder een dunne laag zand en stof. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

63%

Sociale netwerken