Foto: SpaceX

SpaceX's derde volledig geassembleerde Starship raket is geslaagd voor een kritieke test waarbij de raket werd volgeladen met brandstof. De glanzende, roestvrij stalen Starship raket en zijn Super Heavy booster, die samen 122 meter hoog zijn, werden gevuld met meer dan 4.500 ton vloeibare methaan en vloeibare zuurstof tijdens de recente generale repetitie, die werd uitgevoerd op SpaceX's Starbase testbasis in de buurt van Boca Chica Beach in het zuiden van Texas. "Starship Flight 3 bereidt zich voor op de lancering", schreef SpaceX CEO Elon Musk in een bericht op X (voorheen Twitter), waarin hij de foto's van de cruciale test op 4 maart deelde. 

SpaceX's Starship en bijhorende Super Heavy rakettrap zijn ontworpen om 's werelds krachtigste raket te zijn en zijn volledig herbruikbaar. Deze gigantische raket is in staat om tot 150 ton in een baan om de aarde te brengen. NASA heeft Starship uitgekozen om uiteindelijk haar volgende astronauten op de maan te laten landen als de Artemis 3 maanlander in 2026. Maar eerst moet SpaceX met succes een Starship lanceren tijdens ten minste een bijna orbitale vlucht, iets wat de eerste twee testvluchten, in april en november van 2023, niet lukte. In een recent interview zei Elon Musk dat SpaceX zijn derde Starship raket begin maart zou kunnen lanceren, maar het bedrijf wacht nog steeds op een vergunning van de Federal Aviation Administration (FAA) voor de aankomende komende vlucht.

Vorige week sloten FAA-functionarissen een onderzoek af naar SpaceX's Starship Flight 2 test, waarbij een Starship en Super Heavy booster werden gelanceerd op 18 november 2023. Die missie eindigde in twee explosies, eerst van de Super Heavy booster 3,5 minuten na het opstijgen en vervolgens van het Starship voertuig zelf acht minuten na de vlucht, op een maximale hoogte van 148 kilometer. Het FAA-onderzoek identificeerde 17 corrigerende acties die SpaceX moet uitvoeren voor de volgende lancering van Starship. Deze acties omvatten 10 reparaties aan het 50 meter hoge Starship-voertuig en zeven aan de Super Heavy booster.

In een verklaring van 26 februari 2024 schreef SpaceX dat de Flight 2 Super Heavy booster explodeerde boven de Golf van Mexico nadat een van de 33 Raptor motoren faalde na de scheiding van de trap, waarschijnlijk door een verstopt filter in een vloeibare zuurstofleiding, wat leidde tot een reeks van falen. "SpaceX heeft sindsdien hardware veranderingen doorgevoerd in toekomstige oxidatietanks van de booster om de filtratie mogelijkheden van het drijfgas te verbeteren en de werking te verfijnen om de betrouwbaarheid te vergroten", schreef SpaceX in de verklaring.

SpaceX rolde Starship en de bijhorende Super Heavy booster van testvlucht 3 begin februari afzonderlijk uit naar het Starbase lanceerplatform. Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf bevestigde Starship bovenop de Super Heavy booster in een gestapelde configuratie voor de vlucht op 13 februari 2024. 

Foto: SpaceX


Foto: SpaceX


Foto: SpaceX

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1983

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Challenger in de ruimte gebracht voor de STS-7 ruimtemissie. Aan boord bevinden zich vijf ruimtevaarders waaronder de eerste Amerikaanse astronaute Sally K. Ride. Tijdens deze historische missie worden ondermeer twee communicatiesatellieten uitgezet in de ruimte. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken