Foto: SpaceX

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX is van plan om later dit jaar ruimtevaartgeschiedenis te schrijven met de lancering van de eerste bemande missie om de poolgebieden van de aarde te verkennen. Die vierpersoonsvlucht, die SpaceX op 12 augustus 2024 aankondigde, heet Fram2, ter ere van het Noorse schip dat tussen 1893 en 1912 baanbrekende reizen maakte naar de Noord- en Zuidpool.

“Fram2 zal worden bestuurd door Chun Wang, een ondernemer en avonturier uit Malta,” schreef SpaceX vandaag in een missiebeschrijving. “Wang wil de missie gebruiken om de ontdekkingsgeest van de bemanning te benadrukken, een gevoel van verwondering en nieuwsgierigheid naar het grotere publiek te brengen en te benadrukken hoe technologie kan helpen om de grenzen van de verkenning van de aarde en door het onderzoek van de missie te verleggen.” Samen met Wang op Fram2 zijn Jannicke Mikkelsen uit Noorwegen, die zal dienen als gezagvoerder; Eric Philips uit Australië, de piloot; en Rabea Rogge uit Duitsland, missiespecialist. Alle vier zijn rookies in de ruimtevaart, volgens SpaceX.

Als alles volgens plan verloopt, wordt Fram2 eind dit jaar gelanceerd met een Falcon 9-raket vanaf de Space Coast in Florida en wordt het kwartet in een Crew Dragon-capsule naar een baan om de aarde gestuurd. Het ruimteschip zal zich niet aansluiten op het internationale ruimtestation (ISS), maar alleen rond de aarde zweven. “Gedurende de 3 tot 5 dagen durende missie is de bemanning van plan om de poolgebieden van de aarde te observeren door de koepel van Dragon op een hoogte van 425 tot 450 km, gebruikmakend van de inzichten van ruimtefysici en burgerwetenschappers om ongewone lichtemissies te bestuderen die lijken op poollicht,” schreef SpaceX in de missiebeschrijving. “De bemanning zal groene fragmenten en mauve linten van continue emissies bestuderen die vergelijkbaar zijn met het fenomeen dat bekend staat als STEVE (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement), dat is gemeten op een hoogte van ongeveer 400-500 km boven de aardatmosfeer,” voegde het bedrijf eraan toe.

De Fram2-bemanning zal ook bestuderen hoe een ruimtevlucht het menselijk lichaam beïnvloedt; dit werk omvat onder andere het vastleggen van de allereerste röntgenfoto van een mens in de ruimte, volgens SpaceX. Fram2 wordt de zesde privé-astronautenmissie van SpaceX. Eerdere missies zijn onder andere Inspiration4, een free flyer die gelanceerd werd in september 2021, Ax-1, Ax-2 en Ax-3, vluchten uitgevoerd door het Houston bedrijf Axiom Space die mensen van en naar het ISS stuurden in respectievelijk april 2022, mei 2023 en januari tot februari van dit jaar, en Polaris Dawn, een andere free flyer die momenteel gepland staat voor lancering op 26 augustus.

Polaris Dawn is de eerste van drie geplande missies in het particuliere Polaris-programma. Alle drie worden ze gefinancierd en geleid door miljardair techondernemer Jared Isaacman, die hetzelfde deed voor Inspiration4. SpaceX heeft ook negen astronautenmissies naar het ISS gelanceerd voor NASA, te beginnen met de Demo-2 testvlucht naar het laboratorium in de ruimte in 2020.

Bron: Space.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de eerste Europese Orbital Test Satellite (OTS) communicatiesatelliet gelanceerd. Doordat de Delta draagraket tijdens de lancering explodeerde als gevolg van een technisch probleem raakte de eerste OTS satelliet verloren. In 1978 werd een tweede OTS satelliet gelanceerd die ditmaal wel tot in een geostationaire baan om de Aarde werd gebracht. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken