De eerste Chinese lancering van een Long March 11 raket vanop zee.
Foto: NASASpaceflight.com

Op woensdag 5 juni 2019 heeft China voor de eerste maal verschillende satellieten in de ruimte gebracht met behulp van een raket die werd gelanceerd vanop zee. De Long March 11 raket vertrok omstreeks 06u06 Belgische tijd vanop een schip in de Gele Zee en zette vervolgens zeven satellieten succesvol uit in een lage baan om de Aarde. Dit was de eerste maal dat China satellieten lanceert vanop een drijvend lanceerplatform. 

De bijna 21 meter lange Long March 11 raket wordt zoals alle Chinese raketten gebouwd door de China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT) en werd in 2015 voor het eerst gebruikt voor het in de ruimte brengen van satellieten. Deze raket heeft een diameter van twee meter, bestaat uit vier trappen en kan vrachten/satellieten tot 350 kilogram tot in een baan om de Aarde brengen op een hoogte van 700 kilometer. Net als veel andere ruimtevaartorganisaties voelt ook China Terwijl deze zevende lancering van een Long March 11 plats vond vanop zee werden de zes eerdere lanceringen uitgevoerd  vanaf een vrachtwagen op het Jiuquan Space Center. Tijdens deze zevende lancering werden onder andere de Bufeng 1A en Bufeng 1B satellieten in de ruimte gebracht. Deze twee satellieten werden ontwikkeld door de China Academy of Space Technology (CALT) met als doel om windsnelheden te meten boven oceanen vanuit de ruimte. De data afkomstig van de Bufeng satellieten zal gebruikt worden in China voor de studie van tyfoons en voor betere weersvoorspellingen. Een andere satelliet die tijdens deze lancering in de ruimte werd gebracht, Jilin 1, is een hoge-resolutie aardobservatiesatelliet van het bedrijf Chang Guang Satellite Technology Co. Ltd. Dit bedrijf liet sinds 2015 al dertien andere satellieten in de ruimte brengen met als doel zoveel mogelijk hoge resolutiebeelden te maken van het aardoppervlak voor zowel civiele, commerciële alsook militaire gebruikers. Tegen 2030 moet het Jilin netwerk bestaan uit 138 satellieten die om de tien minuten het aardoppervlak volledig moeten in beeld brengen. Daarnaast werden ook nog twee kleine satellieten voor het bedrijf China Electronics Technology Group Corp. in de ruimte gebracht die nieuwe communicatietechnologie moeten testen en demonstreren.

Satellieten in de ruimte brengen vanaf een drijvend platform op zee is niet nieuw. Door een schip of drijvend platform te gebruiken als lanceerplatform kan men raketten lanceren vanop andere locaties dan de klassieke lanceerbasissen. Zo werden tussen 1999 en 2014 maar liefst 36 Zenit 3SL raketten gelanceerd door het ruimtevaartbedrijf Sea Launch dat lanceringen uitvoerde vanuit de Stille Oceaan. Door deze raketten te lanceren in de buurt van de evenaar krijgen deze een extra snelheid als gevolg van de aardrotatie en is er ook minder correctie nodig is om een geostationaite inclinatie te bereiken. Een ander groot voordeel van lanceringen vanop zee is dat men minder rekening moet houden met omwonenden wanneer onderdelen van de raket terug naar de Aarde vallen. Ook NASA en het Italiaanse ruimtevaartagentschap ASI voerden tussen 1967 en 1988 enkele lanceringen uit vanaf zee waarbij satellieten in de ruimte werden gebracht. De Long March 11 raket werd tijdens deze lancering gelanceerd vanop een Chinees schip dat 110 bij 80 meter groot is waarop een vijftien meter lange Transporter Erector Launcher (TEL) werd bevestigd.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1996

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mars Pathfinder, met aan boord de kleine Marsrover Sojourner, wordt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida succesvol in de ruimte gebracht. Mars Pathfinder zal tijdens zijn missie de eerste robotwagen probleemloos tot op het oppervlak van de planeet Mars brengen. De lander zelf werd gebruikt als meetstation en stuurde de data afkomstig van de kleine Marsrover door naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken