zaterdag, 09 maart 2013 08:45

Russische satelliet botst met ruimtepuin Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Artistieke impressie van de botsing Artistieke impressie van de botsing Foto: AGI

Er zijn sterke aanwijzingen dat een kleine Russische satelliet in een baan om de Aarde is gebotst met een stuk ruimtepuin afkomstig van een Chinese weersatelliet. De botsing zou hebben plaatsgevonden op 22 januari 2013. Het is echter nog niet duidelijk of de Russische satelliet enkel schade opliep of deze helemaal onbruikbaar is.

De eerste aanwijzingen voor de botsing werden op 4 februari 2013 aangetoond door de Russische wetenschappers Vasiliy Yurasov en Andrey Nazarenko en het Russische Institute for Precision Instrument Engineering (IPIE). Zij rapporteerden een opmerkelijke wijziging in de baan van de Russische satelliet BLITS aan het Amerikaanse Center for Space Standards & Innovation (CSSI) dat op zijn beurt de zaak onderzocht. Het CSSI vergeleek de gegevens afkomstig uit Rusland met gegevens uit het Satellite Orbital Conjunction Reports Assessing Threatening Encounters in Space dat een database is van potentiële bedreigingen door ruimtepuin. Uiteindelijk kwam men tot de vaststelling dat de kleine Russische satelliet is gebotst met een stuk ruimtepuin afkomstig van de Chinese Fengyun 1C weersatelliet. De 800 kilogram zware Fengyun 1C kunstmaan werd in 2007 met opzet in de ruimte vernietigd tijdens een zogenaamde Chinese ‘anti-satellite’ test. Tijdens deze test werd een Chinese militaire raket vanop Aarde afgevuurd die even later de verouderde weersatelliet op een hoogte van 865 kilometer helemaal vernietigde. De omstreden vernietiging van de Fengyun 1C satelliet zorgde uiteindelijk voor honderden brokstukken ruimtepuin en heel wat internationale kritiek.

De Russische Ball Lens In The Space (BLITS) satelliet heeft een gewicht van 7,5 kilogram en werd in 2009 in de ruimte gebracht door een Sojoez raket. Het tuigje heeft de vorm van een bol en is een zogenaamde retroreflector dat wordt gebruikt voor experimenten met lasers. Op 28 februari 2013 liet ook het International Laser Ranging Service, dat gevestigd is in NASA's Goddard Space Flight Center, weten dat er met de Russische BLITS satelliet iets ernstigs mis was. Zo stelde men vast dat de bolvormige satelliet plots niet meer om de 5,6 seconden maar wel om de 2,1 seconden om haar as draaide. Een dergelijke wijziging van de rotatiesnelheid is een ernstige aanwijzing dat de satelliet is aanraking kwam met een ander object.

Bron: Space.com

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1938

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Seth Barnes Nicholson ontdekt vanop het Mount Wilson Observatory in Californië de Jupitermaan Carme. Deze maan heeft een gemiddelde diameter van ongeveer 23 kilometer en werd vernoemd naar Carme uit de Griekse mythologie, de moeder van Britomartis van wie Zeus de vader was. Doordat Carme enkel werd onderzocht met telescopen op Aarde en er nog geen ruimtetuigen langs vlogen, is er weinig bekend over deze kleine maan.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

NGC 2841

NGC 2841
NGC 2841 is een helder spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Ursa Major (Grote Beer). In kleine telescopen lijkt dit deep-sky object op een elliptisch sterrenstelsel maar in grotere telescopen is…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken