dinsdag, 10 augustus 2021 07:36

Volg LIVE de lancering van een Cygnus bevoorradingsmodule Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
De Amerikaanse Antares raket met in zijn vrachtruim de Cygnus bevoorradingsmodule. De Amerikaanse Antares raket met in zijn vrachtruim de Cygnus bevoorradingsmodule. Foto: NASA

Vanop de Mid-Atlantic Regional Spaceport in de Amerikaanse staat Virginia gaat op dinsdag 10 augustus 2021 een Antares raket gelanceerd worden. In het vrachtruim van de raket bevindt zich een onbemande Cygnus bevoorradingsmodule met aan boord 3,7 ton aan cargo en experimenten voor het internationale ruimtestation ISS. Deze Cygnus bevoorradingsmodule werd genoemd naar Ellison Onizuka, de eerste Amerikaanse astronaut van Aziatische afkomst. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke lancering hier LIVE volgen! 

Volg hier LIVE de lancering:

Commercieel bevoorradingstuig

Cygnus is de naam van een Amerikaanse onbemande bevoorradingsmodule voor het internationale ruimtestation ISS. Deze 5,1 meter lange module werd ontwikkeld door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Orbital Sciences Corporation in het kader van NASA's Commercial Resupply Services (CRS) programma. In september 2013 werd voor het eerst een Cygnus module in de ruimte gebracht. Elke Cygnus bevoorradingsmodule bestaat uit twee segmenten: de Pressurized Cargo Module (PCM) vrachtmodule en de Service Module (SM) dat dienst doet als technische module. Terwijl de Pressurized Cargo Module (PCM) wordt gebouwd door Thales Alenia Space in Italië wordt de Service Module (SM) gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Orbital ATK. Aan boord van de Pressurized Cargo Module (PCM) worden alle bevoorrading en experimenten bevestigd die naar het ruimtestation moeten gebracht worden. Elke Cygnus bevoorradingsmodule kan met een Atlas V raket of een Antares raket in de ruimte worden gebracht en eenmaal aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS zal deze module wordt vastgegrepen met een robotarm waarna deze vastgemaakt wordt aan een toegangspoort van het ruimtestation. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA doet vooral beroep op de Cygnus bevoorradingsmodules om voedsel, kledij, experimenten en hardware naar het ruimtestation te brengen. Op het einde van elke missie wordt de Cygnus module losgemaakt van het ruimtestation waarna deze, geladen met afval, opbrand in de atmosfeer van de aarde. Bij de laatste lanceringen werd steeds een Antares raket gebruikt om de Cygnus module te lanceren. Deze 42 meter lange raket wordt gelanceerd vanop de Mid-Atlantic Regional Spaceport in de Amerikaanse staat Virginia en kan tot 8 ton aan vracht tot in een lage baan om de aarde brengen.

Technische gegevens Cygnus bevoorradingsmodule

Diameter: 3,07 m
Lengte: 5,1 m
Volume: 18,9 m³
Gewicht capsule (inclusief cargo): 6,6 ton
Gewicht cargo: 2 ton
Doel: Bevoorrading internationale ruimtestation ISS
Lanceermiddel: Antares
Fabrikant: Northrop Grumman

Cygnus
Foto: NASA

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 24

Messier 24
M24 is geen echt deep-sky object maar eerder een stellaire verdichting in de Melkweg. Dit object is terug te vinden in het sterrenbeeld Sagittarius. M24 is in werkelijkheid een deel…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

11%

Sociale netwerken