Artistieke impressie van de Landsat 9 satelliet in een baan om de aarde.
Foto: NASA

Vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië moet op maandag 27 september 2021 de Amerikaanse aardobservatiesatelliet Landsat 9 in een polaire baan om de aarde worden gebracht. Landsat 9 is de meest geavanceerde aardobservatiesatelliet uit het Amerikaanse succesvolle Landsat programma en moet elke zestien dagen onze planeet gedetailleerd in beeld brengen. De 2,7 ton zware satelliet zal in de ruimte gebracht worden met behulp van een Atlas V 401 raket. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke lancering hier LIVE volgen! 

Volg hier LIVE de lancering:

Succesvol aardobservatieprogramma

Landsat is vandaag de dag het langst lopende satellietfotografieprogramma en is een gezamenlijk project van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de US Geological Survey. In juli 1972 werd de eerste Landsat satelliet in de ruimte gebracht waarna nog zeven andere Landsat satellieten volgden. het doel van het Amerikaanse Landsat programma het verzamelen van gegevens voor aardonderzoek zoals onderzoek naar land- en bosbouw, mineralen, water en hydrologie, milieuvervuiling, cartografie, geologie, oceanografie en het weer. De nieuwste satelliet uit het programma, Landsat 9, is de meest geavanceerde satelliet uit het programma. Landsat 9 draagt ​​een camera met hoge resolutie en een gevoelige infraroodsensor die samen de aarde over elf spectrale banden kunnen afbeelden en objecten tot ongeveer vijftien meter breed kunnen in beeld brengen. Doordat deze satelliet zich in een polaire baan om de aarde zal bevinden, kan deze onze planeet elke zestien dagen volledig in beeld brengen. In combinatie met de Landsat 8 satelliet, die nog steeds operationeel is, krijgen wetenschappers dan elke acht dagen een compleet beeld van de aarde. Door het continue in beeld brengen van onze planeet kunnen wetenschappers veel meer leren over klimaatveranderingen en de gevolgen er van. Verwacht wordt dat Landsat 9 minstens vijf jaar operationeel zal zijn en dat deze op termijn de Landsat 7 satelliet gaat vervangen. De Landsat 9 satelliet werd gebouwd door Northrop Grumman en het contract voor de bouw van deze aardobservatiesatelliet had een prijskaartje van 750 miljoen dollar.

Technische gegevens Landsat 9 satelliet

Gewicht: 2,7 ton
Grootte: 54,6m x 3m x 3m
Platform: LEOStar-3
Levensduur: 5 jaar (10 jaar maximum)
Fabrikant: Northrop Grumman Innovation Systems
Doel: aardobservatie
Lanceermiddel: Atlas V 401
Baan: SSO (705km)

Landsat 9
Foto: NASA’s Goddard Space Flight Center / Conceptual Image Lab

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt voor een tweede maal langs de planeet Mercurius. Tijdens deze scheervlucht vliegt Mariner 10 op een afstand van 48 069 kilometer van het oppervlak van Mercurius. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken