Foto: SpaceX

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat op 6 juni 2024 voor de vierde maal een volledig geassembleerde Starship raket lanceren. Tijdens deze vierde belangrijke onbemande testvlucht vanuit Texas moet het Starship ruimtevaartuig voor de tweede maal in de ruimte worden gebracht. Deze lancering komt er na drie eerdere, mislukte en deels geslaagde testvluchten waarbij de raket er al één keer in slaagde om in de ruimte te geraken. Indien Starship succesvol in de ruimte wordt gebracht, moet deze vervolgens gecontroleerd terugkeren in de atmosfeer. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke testvlucht hier LIVE volgen!

Volg hier LIVE de lancering:

Doelstellingen vierde testvlucht

Tijdens deze vierde testvlucht van een volledig geassembleerde Starship raket gaat SpaceX opnieuw proberen om Starship kortstondig in de ruimte te brengen. Indien men hierin slaagt gaat men proberen om het onbemande ruimtevaartuig gecontroleerd te laten terugkeren in de atmosfeer van de aarde waarna het gevaarte moet neerstorten in de Indische Oceaan. Een andere belangrijke doelstelling van deze testvlucht is om een terugkeer te simuleren van de Super Heavy rakettrap. Eenmaal deze zal losgekoppeld worden van Starship moet ook de Super Heavy rakettrap gecontroleerd terugkeren waarna deze net voor het neervallen in zee zijn raketmotoren nog eenmaal tot ontbranding brengt. Op die manier wordt de snelheid van de rakettrap vertraagd. Deze 'landing burn' is van essentieel belang indien men de Super Heavy opnieuw wil gebruiken voor toekomstige lanceringen. Terwijl men de 'landing burn' van de Super Heavy gaat uitvoeren boven de Atlantische Oceaan is het de bedoeling dat de rakettrap dit in de toekomst gaat uitvoeren boven de Starbase lanceerbasis. 

Wat is Starship?

Starship is vandaag de dag één van de meest ambitieuze projecten uit de bemande ruimtevaart. Dit nieuwe ruimtevaartuig is maar liefst 50 meter lang, heeft een diameter van ongeveer 9 meter, weegt zonder vracht of brandstof al 120 ton en wordt aangedreven door zes krachtige Raptor raketmotoren. Het Starship ruimtevaartuig bestaat uit één onderdeel en wordt in de ruimte gebracht met behulp van een Super Heavy raket die eveneens werd ontwikkeld door SpaceX. De Super Heavy rakettrap wordt op zijn beurt aangedreven door maar liefst 33 Raptor raketmotoren die samen bijna 76 MN aan stuwkracht kunnen leveren. Dit ontwerp wordt een 'single-stage solution' genoemd en biedt heel wat mogelijkheden. Zo kan een Starship ruimtevaartuig naast ruimtevaarders ook zware vrachten in de ruimte brengen en kan dit ruimtevaartuig zelfs dienen om andere ruimtevaartuigen in de ruimte te voorzien van extra brandstof waardoor dit ontwerp zeer interessant is. Na de lancering kan Starship op eigen kracht naar de maan vliegen waar het in zijn geheel in verticale positie kan landen op het maanoppervlak. Na zijn missie op de maan moet het Starship ruimtevaartuig in zijn geheel terug opstijgen vanop het maanoppervlak waarna het ruimtevaartuig terugkeert naar de aarde. SpaceX gelooft dat het Starship ruimtevaartuig de toekomst van de ruimtevaart is aangezien dit volledig herbruikbaar is en ontwikkelt wordt om mensen zowel naar de maan alsook naar de planeet Mars te brengen. Een volledig geassembleerde Starship is maar liefst 120 meter hoog en is de meest krachtige raket die ooit door de mens werd gebouwd. Naast lanceringen vanuit een test- en lanceerbasis in Texas wil SpaceX in de nabije toekomst ook Starship raketten in de ruimte brengen vanop het Kennedy Space Center in Florida.

Technische gegevens Starship raket

Lengte: 120 m
Diameter: 9 m
Gewicht: 5.000 ton
Fabrikant: SpaceX
Raketmotoren: 33 x Raptor (Super Heavy)
3 x Raptor (Starship)
Stuwkracht: 72.000 kN (Super Heavy)
Laadvermogen (LEO): 150 ton
Lanceercomplex: Starbase (Texas - USA)

Starship
De 120 meter hoge Starship raket op het lanceercomplex in Texas - Foto: SpaceX

Starship
De tientallen Raptor raketmotoren onderaan de Super Heavy rakettrap - Foto: SpaceX

Starship
Assemblage van Starship bovenop de Super Heavy rakettrap - Foto: SpaceX

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) begeeft zich in een baan om de Maan nadat het ruimtetuig op 18 juni 2009 werd gelanceerd. De taak van deze Maanverkenner was om het Maanoppervlak in hoge resolutie (tot 0,5 m) in kaart te brengen ter identificatie van eventuele toekomstige landingsplaatsen. Verder moest LRO ook onderzoeken of er ijs voorkomt in de poolgebieden van de Maan, waar op de bodem van sommige kraters de zon nooit schijnt, en de temperatuur laag genoeg blijft om ijs voor lange tijd te kunnen vasthouden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

77%

Sociale netwerken