Op basis van bodemanalyses die werden uitgevoerd door de Amerikaanse Marsrover Curiosity zijn wetenschappers tot de vaststelling gekomen dat de planeet Mars meer water bevat dan werd gedacht. Zo blijkt uit één van de resultaten van de chemische analyses dat het Marszand twee procent water bevat. Daarnaast werden ook nog hoeveelheden koolstofdioxide en zuurstof gedetecteerd wat er op wijst dat de Marszand carbonaten bevat. Dat meldt het wetenschappelijke magazine Science.
De Amerikaanse Marsrover Curiosity landde in augustus 2012 op het oppervlak van de planeet Mars in de grote Gale krater. Wetenschappers hadden deze plek op voorhand uitgekozen aangezien eerdere ruimtesondes verschillende soorten gesteenten hadden ontdekt in deze regio. Daarnaast waren er ook aanwijzingen dat de Gale krater ooit onder water heeft gestaan. In de eerste maanden na de landing van Curiosity op Mars onderzocht de robotwagen een piramidevormige steen en schepte de Marsrover ook een beetje zand op dat vervolgens onderworpen werd aan een chemische analyse met behulp van het Sample Analysis at Mars (SAM) instrument aan boord van de robotwagen. In dit instrument worden bodemstalen verhit tot 835 graden waarna de vrijgekomen gassen onderzocht worden door een gaschromatograaf, een massaspectrometer en een laserspectrometer. De opvallende, piramidevormige steen, bleek uiteindelijk een soort te zijn dat wetenschappers nog nooit eerder op Mars hebben aangetroffen. Zo is de steen van vulkanische oorsprong en wijkt deze op vlak van samenstelling af van andere stollingsgesteenten die elders op de 'rode planeet' werden aangetroffen. Opvallend genoeg vertoont de steen de kenmerken van mugeariet dat een mineraal is dat ook op Aarde wordt teruggevonden. Op Aarde ontstaat mugeariet uit magma dat onderweg van grote diepte naar boven in aanraking komt met kleine hoeveelheden water. Ook al is dit geen 'waterdicht' bewijs dat er zich diep onder het Marsoppervlak water bevindt, toch is het wel een aanwijzing dat er wellicht ooit meer water op Mars is geweest dan men oorspronkelijk aannam.
Voor de bemande ruimtevaart is dit goed nieuws aangezien het water op Mars makkelijk te bereiken is. Door verhitting kan men uiteindelijk water uit Marsstenen halen. Wetenschappers gaan er nu vanuit dat 1 kilogram Marsgrond ongeveer 20 gram water bevat. Dit komt overeen met een tiende van de hoeveelheid water dat zich in de bodem op Aarde bevindt. Dat Mars ooit water heeft gehad, is niet echt een verrassing. Zo ontdekte Curiosity in 2012 ook al kiezelsteentjes die lang geleden zouden zijn meegevoerd door het water van een beekje op Mars en werden eerder ook al uitgedroogde canyons en meren op Mars ontdekt. Toch is het nieuws over de ontdekking van water in de Marsbodem van groot belang en is dit volgens de onderzoekers representatief voor de hele planeet. Zo wordt oppervlakkig Marszand continu over de hele planeet geblazen waardoor de Marsbodem vrijwel overal dezelfde samenstelling heeft.