Foto's: NASA

NASA en SpaceX hebben donderdag 22 september een niet-gefinancierde Space Act-overeenkomst ondertekend om de haalbaarheid te bestuderen van een idee van SpaceX en het Polaris-programma om de Hubble-ruimtetelescoop van het ruimtevaartagentschap in een hogere baan te brengen met het Dragon-ruimtevaartuig, zonder kosten voor de overheid.

Er zijn geen plannen voor NASA om een onderhoudsmissie uit te voeren of te financieren of om met deze mogelijkheid te concurreren; de studie is bedoeld om het agentschap te helpen de commerciële mogelijkheden te begrijpen. SpaceX - in samenwerking met het Polaris Programma - heeft deze studie voorgesteld om de technische uitdagingen van onderhoudsmissies beter te begrijpen. Deze studie is niet exclusief, en andere bedrijven kunnen soortgelijke studies voorstellen met andere raketten of ruimtevaartuigen als model.

De teams verwachten dat de studie tot zes maanden zal duren, waarbij technische gegevens worden verzameld van zowel de Hubble als het SpaceX Dragon-ruimtevaartuig. Deze gegevens zullen helpen bepalen of het mogelijk is om de telescoop veilig in een stabielere baan te brengen. "Dit onderzoek is een spannend voorbeeld van de innovatieve aanpak die NASA onderzoekt via publiek-private partnerschappen", aldus Thomas Zurbuchen, associate administrator voor het Science Mission Directorate op het hoofdkantoor van NASA in Washington. "Naarmate onze vloot groeit, willen we een breed scala aan mogelijkheden onderzoeken om de meest robuuste, superieure wetenschappelijke missies mogelijk te maken."

Hubble en Dragon dienen als testmodel voor deze studie, maar delen van het missieconcept kunnen ook worden toegepast op andere ruimtevaartuigen, met name die in een baan om de aarde zoals Hubble. De Hubble bevindt zich sinds 1990 in een baan om de aarde die langzaam afneemt. Door de Hubble in een hogere, stabielere baan te brengen, kan de levensduur van het toestel met meerdere jaren worden verlengd. Aan het einde van zijn levensduur is NASA van plan de Hubble veilig uit zijn baan te halen of te verwijderen.

"SpaceX en het Polaris-programma willen de grenzen van de huidige technologie verleggen en onderzoeken hoe commerciële partnerschappen uitdagende, complexe problemen creatief kunnen oplossen", aldus Jessica Jensen, vice-president Customer Operations & Integration bij SpaceX. "Missies zoals het onderhouden van Hubble zouden ons helpen de ruimtevaartcapaciteiten uit te breiden om ons uiteindelijk allemaal te helpen onze doelen te bereiken om een ruimtevarende, multiplanetaire beschaving te worden."

Bron: NASA

Dit gebeurde vandaag in 1967

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Redstone-Sparta raket brengt vanop de Woomera lanceerbasis in Australië de eerste Australische satelliet genaamd WRESAT in de ruimte. Deze kleine kunstmaan had een gewicht van 45 kilogram en werd ontwikkeld om nieuwe technologieën te testen. WRESAT brandt na een succesvolle missie op 10 januari 1968 op in de atmosfeer van de Aarde. Dankzij deze geslaagde missie wordt Australië de zevende natie ter wereld dat een satelliet in een baan om de Aarde heeft.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken