zaterdag, 11 december 2021 15:12

Dochter van Alan Shepard gaat met Blue Origin de ruimte in Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
De NS-19 crew. De NS-19 crew. Foto: Blue Origin

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin heeft voor de derde maal mensen kortstondig in de ruimte gebracht met zijn New Shepard herbruikbare raket en bijhorende ruimtecapsule. Tijdens deze suborbitale ruimtevlucht werden zes mensen tot op een hoogte gebracht van 107 kilometer waarna de capsule veilig terugkeerde naar de aarde. Eén van de crewleden was de 74-jarige Laura Shepard Churchley, dochter van de eerste Amerikaan in de ruimte Alan Shepard. Daarnaast bevond zich aan boord van de New Shepard capsule ook de bekende Amerikaanse televisiepresentator en gewezen NFL-speler Michael Strahan. 

De achttien meter lange herbruikbare New Shepard raket vertrok om 15u45 Belgische tijd vanop het lanceercomplex van Blue Origin in Texas en bracht de ruimtecapsule zoals gepland tot op een hoogte van ongeveer 107 kilometer. Zoals tijdens de voorgaande missies duurde ook deze NS-19 vlucht ongeveer elf minuten en begaven de crewleden zich enkele minuten lang boven de Kármánlijn. De Kármánlijn is een denkbeeldige grens op een hoogte van 100 kilometer boven het aardoppervlak en wordt internationaal aanzien als 'het begin van de ruimte'. De New Shepard raket keerde eveneens terug naar de aarde en landde zoals voorzien op een speciaal platform zodat deze opnieuw kan gebruikt worden voor nieuwe commerciële missies. De capsule met daarin de zes ruimtetoeristen landde iets na de raket met behulp van parachutes veilig terug op aarde waarna ze enkele minuten later één voor één uit de capsule stapten. 

Tijdens deze NS-19 missie werden voor het eerst zes mensen in de ruimte gebracht. Tijdens de eerste twee bemande missies eerder dit jaar gingen steeds vier mensen kortstondig de ruimte in waaronder oprichter van Blue Origin Jeff Bezos. Terwijl Michael Strahan en Laura Shepard Churchley als 'guests of Blue Origin' meevlogen tijdens deze missie hebben de vier andere passagiers betaald voor hun zitje aan boord van de New Shepard. Onder de vier betalende passagiers bevonden zich ook vader en zoon Cameron Bess en Lane Bess. Voor de 74-jariga Laura Shepard Churchley was deze ruimtevlucht heel bijzonder aangezien zij de dochter is van de eerste Amerikaanse astronaut Alan Shepard die in 1961 eveneens een korte ruimtevlucht maakte van slechts vijftien minuten. Ook de New Shepard raket werd genoemd naar de eerste Amerikaanse astronaut Alan Shepard. 

Bemanning

  • Michael Strahan
  • Laura Shepard Churchley
  • Dylan Taylor 
  • Evan Dick
  • Lane Bess
  • Cameron Bess

New Shepard

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1967

Het gebeurde toen

Tijdens een oefening breekt er brand uit aan boord van de Apollo 1 ruimtecapsule die zich op dat moment bovenop een Saturn IB raket op lanceerplatform 34 op het Kennedy Space Center bevindt. De drie astronauten Virgil Grissom, Ed White en Roger B. Chaffee Piloot komen hierbij om het leven. Men veronderstelt dat de brand werd veroorzaakt door een vonk ergens in de 50 kilometer lange bedrading aan boord van de ruimtecapsule. Dit leidde tot een snelle verbranding in de met zuivere zuurstof onder druk gevulde cabine. Voor het Apollo Maanprogramma was dit tragisch ongeluk een grote tegenslag met als resultaat dat het ambitieuze ruimteprogramma maandenlang stil lag. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 71

Messier 71
M71 is een nabijgelegen sterrenhoop in het sterrenbeeld Sagitta (Pijl) waarvan de classificatie ervan jarenlang in vraagteken werd gesteld. Het object lijkt te schaars om een bolvormige sterrenhoop te zijn…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

11%

Sociale netwerken