Foto: OneWeb

Het Europese lucht- en ruimtevaartbedrijf Airbus Defense and Space gaat in opdracht van het technologiebedrijf OneWeb maar liefst 900 satellieten bouwen die aan iedereen ter wereld internet moeten aanbieden. Hiermee wordt het OneWeb project het grootste netwerk van satellieten dat ooit werd gebouwd en gelanceerd. 

OneWeb, een start-up bedrijf gevestigd op één van de Britse Kanaaleilanden dat de steun krijgt van Richard Branson's Virgin Group en het technologiebedrijf Qualcomm, maakte dit belangrijke nieuws bekend op de Paris Air Show in Le Bourget. Zo zal Airbus Defense and Space 900 satellieten bouwen voor OneWeb die elk een gewicht hebben 150 kilogram. In totaal zullen er 648 satellieten operationeel zijn terwijl de rest zal dienen als reserve en test-exemplaren. Met deze satellieten wil OneWeb Ltd. breedband internet aanbieden aan miljarden mensen op Aarde en dit op alle mogelijke locaties zoals moeilijk bereikbare gebieden en armere landen. Vandaag de dag hebben heel veel mensen op Aarde nog steeds geen toegang tot het internet als gevolg van onbereikbare gebieden of economische problemen waardoor men hier niet in kan investeren. Door breedband internet aan bieden met behulp van satellieten hoopt men al deze mensen toegang te kunnen geven tot het 'world wide web'. Al deze satellieten zullen zich in twintig banen om de Aarde bevinden op een hoogte van ongeveer 1 200 kilometer. De eerste tien satellieten zullen door Airbus Defense and Space gebouwd worden in Toulouse, Frankrijk, terwijl de overige satellieten zullen gebouwd worden op een geheime locatie in de Verenigde Staten. Voor Airbus is de bouw van 900 satellieten op een korte tijdspanne een zeer grote uitdaging. Het bedrijf wil dan ook overschakelen naar een continu productielijn waarbij het mogelijk moet zijn om een viertal satellieten per dag te bouwen. Indien alles verloopt zoals gepland, moeten de eerste OneWeb satellieten al in 2018 in de ruimte worden gebracht waarna in 2019 het bedrijf zijn eerste diensten al zal aanbieden. Om deze satellieten in de ruimte te brengen, zal vermoedelijk gebruik gemaakt worden van Virgin's Galactic Launcher One lanceersysteem dat kleine satellieten aan een lage prijs in de ruimte wil brengen. Het totale prijskaartje van het OneWeb project wordt geschat op 1,5 tot 2 miljard dollar. De CEO van OneWeb, Greg Wyler, was ook al één van de oprichters van het O3b satellietproject en werkte eerder samen met het internetbedrijf Google in een project waarbij men internet wil aanbieden in de ruimte.

OneWeb

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vanop de Indiase lanceerbasis Satish Dhawan Space Centre wordt de eerste Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) raket gelanceerd met aan boord de GSAT 1 communicatiesatelliet. De GSLV is een raket die door India speciaal werd ontwikkeld om een satelliet tot in een geostationaire baan te brengen. Deze drietraps raket heeft bij zijn lancering een gewicht van 414 ton, is 50 meter lang en kan satellieten tot 2,5 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan brengen. Door een probleem met deze eerste GSLV wordt de satelliet niet in de juiste baan om de Aarde uitgezet. Foto: ISRO

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken