De IRIS2-satellietconstellatie is het antwoord van de Europese Unie op de dringende uitdaging van morgen en biedt verbeterde communicatiecapaciteiten aan overheidsgebruikers en bedrijven, en zorgt tegelijkertijd voor hogesnelheidsinternetbreedband om verbindingsloze zones te overbruggen. Het Europese IRIS project, wat staat voor 'Infrastructure for Resilience, Interconnectivity, and Security by Satellite' moet de tegenhanger worden van het Starlink project van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX en tegen 2027 zoud e Europese constellatie al operationeel moeten zijn. Net als Starlink zal IRIS2 ook internetconnectiviteit aanbieden vanuit een lage baan om de aarde. Het prijskaartje van dit nieuwe ambitieuze Europese ruimtevaartproject wordt geraamd op ongeveer zes miljard euro.
Tegenwoordig is Galileo het meest nauwkeurige satellietnavigatiesysteem ter wereld, met een nauwkeurigheid van één meter, en als u een moderne smartphone bezit, behoort u, net als bijna vier miljard anderen over de hele wereld, tot de gebruikers ervan. Deze week vieren we dat bijna precies tien jaar geleden, op 12 maart 2013, Europa voor het eerst een positie op de grond kon bepalen met alleen zijn eigen onafhankelijke navigatiesysteem, Galileo.
NASA en het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) hebben dinsdag een samenwerking aangekondigd om een nucleaire thermische raketmotor in de ruimte te demonstreren, een mogelijkheid voor NASA's bemande missies naar Mars. NASA en DARPA zullen samenwerken in het programma Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations (DRACO).
In het noorden van Zweden is op vrijdag 13 januari 2023 een nieuwe lanceerbasis plechtig geopend vanwaar in de nabije toekomst kleine satellieten kunnen in de ruimte gebracht worden. De nieuwe ruimtehaven, Spaceport Esrange, behoort tot het Esrange Space Center dat zich op ongeveer veertig kilometer van Kiruna bevindt. Met deze nieuwe ruimtehaven heeft Europa nu voor het eerst ook een eigen lanceerbasis op het vasteland.
In dit uitgebreid artikel bespreken we wat de belangrijkste gebeurtenissen zijn op vlak van ruimtevaart die we in 2023 mogen verwachten. Zo moeten er in 2023 opnieuw honderden Starlink satellieten van SpaceX in een baan om de aarde worden gebracht en wil het ruimtevaartbedrijf voor het eerst een Starship ruimtevaartuig in een baan om de aarde brengen. Daarnaast gaan de Verenigde Staten in 2023 de Psyche ruimtesonde lanceren die een bezoek moet brengen aan een planetoïde en gaat Europa zijn Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) in de ruimte brengen. In 2023 zal voor het eerst ook een commerciële ruimtewandeling worden uitgevoerd door een ruimtetoerist. En alsof dat nog niet genoeg is moeten in 2023 heel wat nieuwe raketten voor het eerst worden gelanceerd zoals de Europese Ariana 6 en de Amerikaanse Vulcan Centair en New Glenn raketten. Leer alles over deze boeiende missies in dit uitgebreid overzicht!
Het Europees Ruimteagentschap heeft 17 nieuwe astronautenkandidaten gekozen uit meer dan 22 500 kandidaten uit alle lidstaten. In deze nieuwe 2022-klas van ESA-astronauten zitten vijf beroepsastronauten, 11 leden van een astronautenreserve en één astronaut met een handicap. ESA-directeur-generaal Josef Aschbacher heeft vandaag in het Grand Palais Éphémère in Parijs, Frankrijk, kort na afloop van de ESA-Raad op ministerieel niveau, de leden van de ESA-astronautenklas voor 2022 voorgesteld, de eerste nieuwe aanwervingen in 13 jaar.
Het Amerikaanse militaire onbemande ruimteveer X-37B is na een missie van 908 dagen in een baan om de aarde terug veilig geland op aarde. Het door Boeing gebouwde onbemande ruimtevaartuig landde op 12 november om 11u22 Belgische tijd op het Kennedy Space Center waardoor er een einde kwam aan de zesde ruimtemissie van een X-37B ruimtevaartuig.
NASA's Low-Earth Orbit Flight Test of an Inflatable Decelerator, of LOFTID, gaat een opblaasbaar hitteschild (aeroshell) testen voor terugkeer in de atmosfeer. Voor bestemmingen met een atmosfeer is een van de uitdagingen voor NASA hoe zware ladingen (experimenten, apparatuur en mensen) kunnen worden afgeleverd, omdat de huidige starre aeroshells beperkt zijn door de afmetingen van de draagraket. Eén antwoord is een opblaasbare aeroshell die kan worden ingezet op een schaal die veel groter is het vrachtruim van een raket.
Zal de Russische militaire aanval op Oekraïne een impact hebben op de ruimtevaart? Die vraag wordt de laatste dagen vaak gesteld aangezien Rusland een zeer belangrijke partner is in verschillende grote ruimtevaartprojecten en tal van Westerse landen zware sancties ondernemen tegen Rusland. Zo is Rusland één van de belangrijkste partners binnen het internationale ruimtestation ISS en moet een Russische raket dit jaar ook de Europese ExoMars robotwagen op weg naar Mars brengen. Daarnaast levert Rusland ook raketmotoren voor Amerikaanse raketten.
Het Russische Khrunichev State Research and Production Space Center heeft bekend gemaakt dat het gaat stoppen met de productie van de krachtige Proton raket. Dit werkpaard van de Russische ruimtevaart zal op korte termijn vervangen worden door de nieuwe Angara A5 raket waarmee in 2014, 2020 en 2021 al testvluchten werden uitgevoerd. De Russische Proton raket werd ontwikkeld begin de jaren '60 van de vorige eeuw waarna de eerste raket van dit type in 1965 werd gelanceerd. Sindsdien werden al meer dan 420 Proton raketten gelanceerd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan die zowel militaire satellieten alsook commerciële communicatiesatellieten succesvol in de ruimte brachten.
Lancering vanop het Kennedy Space Center in Florida van de Amerikaanse ruimtecapsule Apollo 8 met aan boord de drie astronauten Frank F. Borman, James A. Lovell en William A. Anders. Dit was de derde maal dat een krachtige Saturn V Maanraket werd gebruikt en was de eerste bemande ruimtevlucht waarbij mensen naar de Maan werden gebracht. Na ruim 20 uur in een baan om de Maan te hebben verbleven, werd uiteindelijk de terugreis naar Aarde aangevangen en landde de capsule op 27 december 1968 in de Stille Oceaan. Na hun terugkeer kregen de drie astronauten van het populaire magazine Time de titel "Men of the Year" en werden ze ontvangen op het Witte Huis. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.