De Zuid-Koreaanse maanverkenner 'Danuri'
Foto: Korea Aerospace Research Institute

Op 4 augustus 2022 gaat een krachtige Amerikaanse Falcon 9 raket van het ruimtevaartbedrijf SpaceX de Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) in de ruimte brengen. Deze Zuid-Koreaanse maanverkenner, ook bekend onder de naam 'Danuri', moet vanuit een lage baan om de maan het maanoppervlak in kaart brengen alsook de samenstelling van de maanbodem onderzoeken. Dit is de eerste missie uit het Zuid-Koreaanse maanprogramma waarmee het land op termijn ook een kleine robotwagen op het maanoppervlak wil laten rondrijden.

In juli 2014 begon het Korea Aerospace Research Institute (KARI) samen met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een onderzoek naar een Zuid-Koreaans maanprogramma. Twee jaar later maakte NASA bekend mee te werken aan dit project op vlak van wetenschappelijke instrumenten, communicatie en navigatie. Uiteindelijk werd het Korean Lunar Exploration Program (KLEP) opgedeeld in twee fases. Zo wil Zuid-Korea tijdens een eerste fase zo veel mogelijk ervaring opdoen op vlak van interplanetaire ruimtemissies en het maanoppervlak zo goed mogelijk bestuderen waarna het land in 2025 een tweede fase een kleine robotwagen tot op de maan wil brengen. De kleine Zuid-Koreaanse maanrover moet ook met een Zuid-Koreaanse KSLV-2 raket in de ruimte gebracht worden. Speciaal voor de missie van de eerste Zuid-Koreaanse maanverkenner Danuri bouwde het land ook het Korea Deep Space Antenna volgstation dat beschikt over een schotelantenne met een diameter van 35 meter. Dit volgstation kan ook geconnecteerd worden aan NASA's Deep Space Network zodat men de Zuid-Koreaanse maansonde steeds op de voet kan volgen. 

De Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) heeft bij zijn lancering een gewicht van 678 kilogram en is uitgerust met zes wetenschappelijke instrumenten die samen 40 kilogram wegen. Terwijl vijf van deze instrumenten ontwikkelt zijn door Zuid-Korea is het zesde instrument afkomstig van NASA en werd dit ontwikkeld door de Arizona State University en Malin Space Science Systems. Nadat de Zuid-Koreaanse maanverkenner in de ruimte werd gebracht door een Falcon 9 raket zal het onbemande ruimtetuig gebruik maken van Ballistic Lunar Transfer (BLT) om zich naar de maan te begeven. Uiteindelijk moet Danuri een maand later aankomen bij de maan en zal het ruimtetuig in een lage baan om het maanoppervlak cirkelen op een hoogte van ongeveer 100 kilometer. Naast ervaring opdoen op vlak van interplanetaire ruimtemissies wil Zuid-Korea met deze missie ook een gedetailleerde topografische kaart maken van het maanoppervlak alsook de samenstelling van de maanbodem bestuderen. De data afkomstig van Danuri zal onder andere gebruikt worden om een toekomstige landingsplaatsen te selecteren. In eerste instantie zal de missie van Danuri één jaar duren waarna dit eventueel kan worden verlengd. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1949

Het gebeurde toen

Op het Palomar-observatorium in de Amerikaanse staat Californië wordt in het bijzijn van ondermeer Edwin Powell Hubble de 200-inch Hale Telescope voor het eerst naar de sterren gericht. De hoofdspiegel van deze telescoop heeft een diameter van 5,08 meter waardoor deze telescoop op dat moment tweemaal zo groot was als de Hookertelescoop van het Mount Wilson-observatorium. De revolutionaire Hale telescoop werd genoemd naar de Amerikaanse astronoom George Ellery Hale die de telescoop ontwierp en de bouw ervan leidde. Tot 1976 was dit de grootste telescoop op Aarde. Vandaag de dag wordt deze telescoop nog steeds gebruikt voor astronomisch onderzoek.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken