Goed nieuws voor de ruimtesonde New Horizons, na een systeemanomalie op 4 juli kan het haar wetenschappelijke missie terug aanvatten vanaf 7 juli en blijft het zo op koers voor de flyby op 14 juli.

Na grondig onderzoek is gebleken dat de er geen hardwarematige of softwarematige fouten hebben voorgedaan op de ruimtesonde en deze dus in perfecte gezondheid verkeerd. Het probleem bleek veroorzaakt te worden door een moeilijk te detecteren fout in de timing van de opdrachtenreeks om zich voor te bereiden op de flyby. Er zijn geen gelijkaardige opdrachten meer uit te voeren tijdens de rest van de missie waardoor het probleem zich normaal niet meer zal voordoen.

De voorbereidingen zijn intussen volop aan de gang om de wetenschappelijke missie terug te hervatten op 7 juli en de hele geplande flyby van 14 juli zoals gepland uit te voeren. De anomalie beïnvloed niet de primaire wetenschappelijke doelen en een verwaarloosbaar effect op andere kleinere doelen. New Horizons bevindt zich op meer dan 4,9 miljard kilometer van de Aarde, de radiosignalen die met de snelheid van het licht reizen hebben nog steeds meer dan 4,5 uur nodig om bij de ruimtesonde aan te komen.

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1978

Het gebeurde toen

Lancering van de International Ultraviolet Explorer (IUE) ruimtetelescoop. IUE was de eerste astronomische satelliet in een hoge omloopbaan rond de Aarde. Deze ruimtetelescoop kon ultraviolette straling waarnemen die niet door de ozonlaag kan penetreren en daarom niet waarneembaar is met telescopen op Aarde. Belangrijke observaties van de IUE waren ondermeer de komeet van Halley die in 1986 het binnenste deel van het zonnestelsel bezocht, de eerste observatie vanuit de ruimte van de met het blote oog zichtbare supernova SN 1987A en de evolutie van de atmosfeer van Jupiter na de inslag van Komeet Shoemaker-Levy 9 in 1994. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken