Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

Op maandag 18 juni heeft het Chinese bemande Shenzhou-9 ruimtetuig zich succesvol vastgehecht aan het Tiangong-1 ruimtelabo. Terwijl beide ruimtetuigen met een snelheid van meer dan 27 000 kilometer per uur rond de Aarde draaiden, hechtte de Shenzhou-9 ruimtecapsule zich met een snelheid van 20 centimeter per seconde om 08u08 Belgische tijd vast aan het Chinese ruimtelabo.

De koppeling werd automatisch uitgevoerd en vertoonde veel gelijkenissen met de koppeling tijdens de Shenzhou-8 ruimtemissie demonstratiemissie toen een onbemande Shenzhou zich voor het eerst vasthechtte aan Tiangong-1. Het Chinese Tiangong-1 ruimtelabo is 10,4 meter lang, heeft een gewicht van 8,5 ton en beschikt over een onder druk gebrachte werk- en leefruimte van 15 kubieke meter. De drie Chinese ruimtevaarders aan boord van de Shenzhou-9, Jing Haipeng, Liu Wang en Liu Yang openden omstreeks 11u00 Belgische tijd het toegangsluik tussen de twee ruimtetuigen waarna ze voor de eerste maal het ruimtelabo betraden. De volgende dagen zullen de Shenzhou-9 ruimtevaarders, waaronder de eerste Chinese vrouwelijke 'taikonaute', experimenten uitvoeren aan boord van het ruimtelabo en zullen ze zich loskoppelen van de Tiangong-1 waarna een manuele koppeling op het programma staat. China is, na Rusland, momenteel het tweede land in de wereld dat mensen op eigen kracht in de ruimte kan brengen. Met deze Shenzhou-9 missie wil China zoveel mogelijk technologische kennis vergaren aangezien de Aziatische grootmacht tegen 2020 een groot modulair ruimtestation in een baan om de Aarde wil hebben.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1978

Het gebeurde toen

Lancering van de International Ultraviolet Explorer (IUE) ruimtetelescoop. IUE was de eerste astronomische satelliet in een hoge omloopbaan rond de Aarde. Deze ruimtetelescoop kon ultraviolette straling waarnemen die niet door de ozonlaag kan penetreren en daarom niet waarneembaar is met telescopen op Aarde. Belangrijke observaties van de IUE waren ondermeer de komeet van Halley die in 1986 het binnenste deel van het zonnestelsel bezocht, de eerste observatie vanuit de ruimte van de met het blote oog zichtbare supernova SN 1987A en de evolutie van de atmosfeer van Jupiter na de inslag van Komeet Shoemaker-Levy 9 in 1994. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken