Lancering van een Long March 7 raket.
Foto: Reuters/China Daily

Een Chinese Long March 7 raket is er op maandag 16 maart 2020 niet in geslaagd om een satelliet uit te zetten in een baan om de aarde. De nieuwe versie van de Long March 7 raket vertrok om 16u34 Belgische tijd vanop het Wenchang Space Launch Center en moet in de toekomst het Chinese werkpaard worden voor het lanceren van communicatiesatellieten. Aan boord van deze eerste Long March 7A raket raket bevond zich de Chinese Xinjishu Yanzheng-6 satelliet.

De Chinese Long March 7A raket moet in de toekomst oudere Chinese raketten vervangen die werden ontwikkeld in de jaren '60. In 2016 en 2017 werden de eerste twee Long March 7 raketten al gelanceerd die toen succesvol verschillende satellieten in een lage baan om de aarde hebben uitgezet. De ontwikkeling van de Long March 7 begon in mei 2010 en was in handen van de China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT). In totaal heeft de Long March 7 een lengte van 53 meter, een maximale diameter van 3,35 meter en bij zijn lancering heeft deze raket een gewicht van 597 ton. De Long March 7 raket kan vrachten tot 13 ton tot in een lage baan om de aarde brengen en 5,5 ton tot in een zon-synchrone baan. In zijn standaardversie bestaat deze raket over twee met aan de onderste rakettrap vier boosterraketten. De vernieuwde versie van de Long March 7, de Long March 7A, beschikt over een extra derde rakettrap die uitgerust werd met twee cryogene YF-75 raketmotoren. Deze rakettrap maakt als brandstof gebruik van vloeibare zuurstof en vloeibare waterstof. Door deze extra rakettrap moet de Long March 7A raket zware communicatiesatellieten tot in een geostationaire overdrachtbaan brengen. 

Tijdens de eerste lancering van de Long March 7A, op 16 maart 2020, had deze raket normaal de Xinjishu Yanzheng-6 satelliet in de ruimte moeten brengen. Over deze satelliet en zijn doel werden geen gegevens vrijgegeven. Twee uur na de lancering maakte China echter bekend dat de raket hier niet was in geslaagd en de missie mislukt was. Over de mogelijke oorzaak van deze mislukte lancering werd nog niets bekend gemaakt. Of deze mislukte lancering gevolgen zal hebben voor andere geplande Chinese lanceringen en ruimtemissies is nog niet geweten. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1978

Het gebeurde toen

Lancering van de International Ultraviolet Explorer (IUE) ruimtetelescoop. IUE was de eerste astronomische satelliet in een hoge omloopbaan rond de Aarde. Deze ruimtetelescoop kon ultraviolette straling waarnemen die niet door de ozonlaag kan penetreren en daarom niet waarneembaar is met telescopen op Aarde. Belangrijke observaties van de IUE waren ondermeer de komeet van Halley die in 1986 het binnenste deel van het zonnestelsel bezocht, de eerste observatie vanuit de ruimte van de met het blote oog zichtbare supernova SN 1987A en de evolutie van de atmosfeer van Jupiter na de inslag van Komeet Shoemaker-Levy 9 in 1994. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken