Landing van de Shenzhou 13 ruimtecapsule.
Credit: CCTV

Drie Chinese ruimtevaarders zijn op vrijdag 15 april 2022 na een ruimtemissie van zes maanden veilig teruggekeerd naar de aarde. Nadat de drie ruimtevaarders zich met hun Shenzhou 13 ruimtecapsule hadden losgekoppeld van het Chinese Tiangong ruimtestation landde deze negen uur later veilig op aarde in het Dongfeng landingsgebied. De drie Shenzhou 13 ruimtevaarders hebben tijdens deze missie een nieuw Chinees record gevestigd aangezien zij zes maanden in een baan om de aarde hebben verbleven.

De Shenzhou 13 ruimtemissie begon op 15 oktober 2021 en was de start van de achtste Chinese bemande ruimtemissie. Aan boord bevonden zich de drie 'taikonauten' Zhai Zhigang, Wang Yaping en Ye Guangfu. Iets meer dan zes uur na de lancering koppelde de Shenzhou 13 ruimtecapsule zich probleemloos aan de Tianhe basismodule van het Chinese Tiangong ruimtestation. Dit was de tweede maal dat een bemand Shenzhou ruimtevaartuig zich koppelde aan het Tiangong ruimtestation waarvan de eerste module in april 2021 in een baan om de aarde werd gebracht. Tijdens deze historische Shenzhou 13 ruimtemissie werd ook nog een ander Chinees record gevestigd. Zo voerde Wang Yaping tijdens haar verblijf aan boord van het Chinese ruimtestation de eerste Chinese vrouwelijke ruimtewandeling uit. Gedurende hun lang verblijf aan boord van het ruimtestation hebben de drie taikonauten verschillende ruimtewandelingen uitgevoerd en hebben ze meer dan twintig verschillende wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. Zo werd onder andere een systeem uitvoerig getest waarmee men aan boord van het ruimtestation urine drinkbaar water kan maken. De ruimtewandelingen werden uitgevoerd met Chinese Feitian ruimtepakken en duurden elk meer dan zes uur. Ook werden er enkele lezingen gegeven vanuit het Tiangong ruimtestation aan tal van leerlingen uit diverse Chinese scholen. Daarnaast bereidde de Shenzhou 13 ruimtevaarders het Chinese ruimtestation ook voor op de komst van de Shenzhou 14 crew die normaal in juni 2022 zal gelanceerd worden. In 2022 zal het Chinese ruimtestation ook uitgebreid worden met twee extra modules die dienst zullen dien als laboratoria. Alles in totaal duurde deze Shenzhou 13 missie 182 dagen. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1978

Het gebeurde toen

Lancering van de International Ultraviolet Explorer (IUE) ruimtetelescoop. IUE was de eerste astronomische satelliet in een hoge omloopbaan rond de Aarde. Deze ruimtetelescoop kon ultraviolette straling waarnemen die niet door de ozonlaag kan penetreren en daarom niet waarneembaar is met telescopen op Aarde. Belangrijke observaties van de IUE waren ondermeer de komeet van Halley die in 1986 het binnenste deel van het zonnestelsel bezocht, de eerste observatie vanuit de ruimte van de met het blote oog zichtbare supernova SN 1987A en de evolutie van de atmosfeer van Jupiter na de inslag van Komeet Shoemaker-Levy 9 in 1994. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken