Bob Behnken en Doug Hurley.
Foto: NASA/SpaceX

Indien alles probleemloos verloopt, moet de eerste bemande Crew Dragon ruimtecapsule van SpaceX, met aan boord de twee Amerikaanse astronauten Bob Behnken en Doug Hurley, zich in de nacht van zaterdag 1 op zondag 2 augustus 2020 losmaken van het internationale ruimtestation ISS. Vervolgens zal de nieuwe bemande ruimtecapsule terugkeren naar de aarde waarna deze moet landen in de Golf van Mexico, voor de kust van Florida. De terugkeer naar de aarde zal LIVE te volgen zijn via dit artikel! 

Er komt stilaan een einde aan de historische ruimtemissie van Doug Hurley en Bob Behnken. De eerste bemande Crew Dragon ruimtecapsule, die luistert naar de naam 'Endeavour', moet zich om 01u34 Belgische tijd (2 augustus) losmaken van het internationale ruimtestation ISS. De twee astronauten Bob Behnken en Doug Hurley werden op 30 mei 2020 met een Falcon 9 raket van SpaceX in de ruimte gebracht waarna ze de nieuwe ruimtecapsule vastmaakten aan het internationale ruimtestation ISS. Tijdens hun verblijf aan boord van het ruimtestation werd de nieuwe Crew Dragon ruimtecapsule uitvoerig getest en geanalyseerd en voerden Behnken en Hurley ook tal van wetenschappelijke experimenten uit. Tot op heden verliep deze bemande testvlucht probleemloos maar de terugkeer naar de arde van een ruimtecapsule blijft altijd een spannend en risicovol moment. Zo moet het hitteschild van deze nieuwe capsule bestand blijven tegen extreme hitte die ontstaat tijdens de terugkeer in de atmosfeer (temperatuur van ongeveer 1 927 graden Celsius) en vervolgens moeten parachutes van de snelheid van de bemande capsule drastisch afremmen zodat deze veilig kan landen op zee. De landing van deze eerste bemande Crew Dragon ruimtecapsule wordt nog extra spannender aangezien Florida weldra te maken krijgt met orkaan Isais. Ook de landing op zee is voor NASA en SpaceX opnieuw wennen aangezien het bijna 45 jaar geleden is dat Amerikaanse astronauten nog landde op zee. Het vorige Amerikaanse bemande ruimtevaartuig, de Space Shuttle, landde steeds als een vliegtuig op een landingsbaan op aarde. De landing van de eerste bemande Crew Dragon is voorzien voor 20u42 Belgische tijd (2 augustus) maar dit aangepast worden aangezien NASA orkaan Isais nauwlettend volgt. Zodra de capsule zich op zee bevindt, zullen bergingsteams deze opvissen en de twee astronauten uit de capsule helpen. Indien de terugkeer naar de aarde van deze eerste bemande Crew Dragon ruimtecapsule van SpaceX vlekkeloos verloopt, beschikken de Verenigde Staten opnieuw over een betrouwbaar ruimtevaartuig waarmee het mensen in de ruimte kan brengen. 

Volg hier LIVE de terugkeer! 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1980

Het gebeurde toen

Op Antarctica wordt in het Elephant Moraine gebied een 7,9 kilogram zware Marsmeteoriet ontdekt die de naam 'EETA 79001' krijgt. Dit is de tweede grootste Marsmeteoriet die op Aarde ooit werd gevonden. De leeftijd van de meteoriet wordt geschat op 180 miljoen jaar en 600 000 jaar geleden zou deze de ruimte ingeslingerd zijn na een meteorietinslag op het Marsoppervlak. Voor wetenschappers is EETA 79001 van groot belang aangezien deze meteoriet ons meer kan vertellen over de samenstelling en evolutie van de planet Mars. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken