Foto: CNES/Arianespace/ESA

Op vrijdag 16 juni 2023 zal voor de laatste maal een krachtige Ariane 5 raket gelanceerd worden. Tijdens deze laatste missie van een Ariane 5 raket moeten de Syracuse 4B en de Heinrich Hertz communicatiesatellieten in de ruimte gebracht worden die samen meer dan 6,9 ton wegen. De Ariane 5 raket was enkele decennia lang het werkpaard van de Europese ruimtevaart en bracht tientallen zware communicatiesatellieten, planetaire ruimtesondes, bevoorradingsmodules voor het ISS ruimtestation en ruimtetelescopen succesvol in de ruimte. Deze laatste lancering is voorzien voor 23u26 Belgische tijd. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke lancering hier LIVE volgen! 

Succesvolle Europese raket

Oorspronkelijk werd de Ariane 5 raket ontwikkeld voor het lanceren van het Europese ruimteveer Hermes maar wegens te hoog oplopende kosten werd dit project in de jaren '90 vroegtijdig stopgezet. Sinds de krachtige Ariane 5 raket in 1996 voor het eerst werd gelanceerd, groeide deze uit tot een heus werkpaard binnen de Europese ruimtevaart en één van de meest betrouwbare lanceermiddelen op de markt. Zo brachten Ariane 5 raketten de afgelopen decennia al meer dan 200 satellieten in de ruimte waarvan de meeste werden gebruikt voor communicatiedoeleinden. Daarnaast lanceerden Ariane 5 raketten ook tal van navigatiesatellieten, ruimtetelescopen en planetaire ruimtesondes. Terwijl deze krachtige draagraketten gebouwd worden in opdracht van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Franse ruimtevaartagentschap CNES was de hoofdaannemer van de Ariane 5 het Europese lucht- en ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space. Alle onderdelen van de Ariane 5 werden in Europa gebouwd waarna deze werden verscheept naar Frans-Guyana om daar te worden geassembleerd. Vervolgens werd elke Ariane 5 raket gelanceerd vanop het ELA-3 platform van het Guiana Space Center.

De lanceringen werden steeds uitgevoerd door het Europese lanceerbedrijf Arianespace (nu ArianeGroup) dat deze raket ook op de commerciële markt verkocht. De Ariane 5 raket werd ontwikkeld om vrachten tot maximaal 20 ton tot in een lage baan om de Aarde te brengen en vrachten tot 11,1 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan. Hiervoor beschikte deze draagraket over een centrale rakettrap die werden aangedreven door en Vulcain motor met aan weerszijden van de centrale trap een krachtige, dertig meter lange, boosterraket die beiden uitgerust werden met vastebrandstofmotoren. De twee boosterraketten leverden bij de start van de lancering maar liefst 90% van het startvermogen van de Ariane 5. Bovenop de centrale trap bevond zich ook nog een tweede rakettrap die de satellieten in de juiste baan om de Aarde bracht. Deze combinatie zorgde ervoor dat de Ariane 5 raket bij de start van de lancering een kracht kon opwekken van 10.600 kN. Door zijn groot laadvermogen en het feit dat de Ariane 5 meerdere grote satellieten tegelijk in de ruimte kon brengen, zorgde dit ervoor dat deze Europese krachtpatser zeer succesvol en betrouwbaar werd. Zo werden er alles samen al 116 Ariane 5 raketten gelanceerd waarvan slechts twee lanceringen mislukten en twee missies deels niet slaagden in hun doel. De komst van nieuwe commerciële ruimtevaartbedrijven als SpaceX zorgden er uiteindelijk voor dat de vraag naar Ariane 5 lanceringen steeds kleiner werd aangezien commerciële raketten als de Falcon 9 goedkoper waren en opnieuw konden gebruikt worden. Enkele jaren geleden begon ArianeGroup (voorheen Arianespace) samen met zijn Europese industriële partners aan de ontwikkeling van de opvolger van de Ariane 5, de Ariane 6 raket. 

Volg hier LIVE de lancering van de laatste lancering:

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Columbia in de ruimte gebracht (STS-61-C) met aan boord zeven ruimtevaarders waaronder de Amerikaanse politicus Clarence W. "Bill" Nelson. Tijdens deze Amerikaanse bemande ruimtevlucht werd een communicatiesatelliet succesvol uitgezet in de ruimte en bevonden zich in het vrachtruim van het ruimteveer ook dertien Getaway Special containers met daarin wetenschappelijke experimenten. Dit was de laatste succesvolle Space Shuttle-vlucht voor de ramp met de Challenger. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken