De Zuid-Koreaanse Nuri raket wordt naar het lanceerplatform gebracht.
Foto: Lee Hyo-kyun - Korea Aerospace Research Institute/AFP

Zuid-Korea heeft op 21 oktober 2021 voor het eerst een nieuwe Nuri raket gelanceerd. De Nuri raket, ook gekend als de 'KSLV-II', werd succesvol gelanceerd vanop het Naro Space Center en bracht zoals gepland met succes een 1,5 ton zware dummy satelliet in baan om de aarde op een hoogte van 700 kilometer. De ontwikkeling van de nieuwe Nuri raket heeft maar liefst 1,7 miljard dollar gekost en heeft twaalf jaar geduurd. Met deze nieuwe raket wil Zuid-Korea in de toekomst satellieten tot drie ton tot in een lage baan om de aarde brengen waardoor het land niet meer afhankelijk is van anderen voor het lanceren van eigen satellieten. 

Nuri betekent in het Nederlands zoveel als 'wereld' en moet in de toekomst van Zuid-Korea een belangrijke speler maken op vlak van het lanceren van kleine tot middelzware satellieten. Deze nieuwe raket bestaat uit drie trappen en alles samen is dit nieuwe lanceermiddel 47,2 meter lang. Bij de lancering weegt de Nuri raket 200 000 kilogram en de onderste rakettrap wordt aangedreven door vier krachtige KRE-075 raketmotoren die ontwikkeld werden door het Zuid-Koreaanse bedrijf Hanwha Aerospace. De tweede rakettrap is uitgerust met één KRE-75 raketmotor en de derde rakettrap beschikt over één KRE-007 raketmotor. Aan de ontwikkeling van deze nieuwe raket werkten maar liefst meer dan 300 Zuid-Koreaanse bedrijven mee. In 2018 voerde Zuid-Korea al een eerste test uit met de KSLV-II Test Launch Vehicle dat bestond uit twee rakettrappen en geen vracht aan boord had en vooral als doel had om de KRE-075 raketmotor uitvoerig te testen. Tijdens deze test bereikte de raket een maximale hoogte van 209 kilometer waarna de raket terugviel in de Stille Oceaan. Nu de eerste lancering van de nieuwe Nuri raket een feit is, krijgt Zuid-Korea zelf toegang tot de ruimte en daar zijn Zuid-Koreaanse wetenschappers en wetenschappelijke instituten bijzonder blij mee. Korea Aerospace Industries, dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de Nuri raket, bekijkt momenteel ook of de nieuwe raket verder kan ontwikkeld worden voor lanceren van satellieten die in een geostationaire baan om de aarde moeten gebracht worden. Hiervoor zou de Nuri raket worden uitgebreid worden met vier krachtige boosterraketten. In mei 2022 plant Zuid-Korea al een tweede lancering van de Nuri raket waarbij men ditmaal een echte satelliet in de ruimte zal proberen brengen. 

De Nuri raket moet de lang verwachte opvolger worden van de Zuid-Koreaanse Naro 1 raket die in 2013 zijn enige succesvolle missie uitvoerde. Het ontwerp van de Nuri raket bestond uit een Russische URM-1 rakettrap met daarbovenop een tweede Zuid-Koreaanse rakettrap. De samenwerking tussen Rusland en Zuid-Korea voor dit project startte in 2004 waarna het Aziatische land 490 miljoen dollar investeerde in de ontwikkeling van zijn eerste draagraket. Uiteindelijk werden tussen 2009 en 2013 drie lanceringen uitgevoerd van Naro 1 raketten waarvan twee mislukten. Tijdens de derde lancering bracht Zuid-Korea succesvol de STSAT-2C satelliet succesvol in een lage baan om de aarde. Na de enige succesvolle lancering in 2013 besloot Zuid-Korea zelf de onderste rakettrap te ontwikkelen die uiteindelijk de basis vormt van de nieuwe Nuri raket. Het Zuid-Koreaanse ruimtevaartprogramma kent zijn oorsprong uit de jaren '90 met de ontwikkeling van enkele sondeerraketten waarna het land in 2000 startte met de bouw van het Naro Space Center dat zich op 485 kilometer bevindt van Seoul. Ondanks het feit dat Zuid-Korea zelf niet echt beschikt over een krachtig lanceermiddel heeft het land wel al tal van satellieten in een baan om de aarde die in het verleden werden gelanceerd door onder andere Europese Ariane raketten. In 2022 moet een Falcon 9 raket van SpaceX ook de Korea Pathfinder Lunar Orbiter in een baan om de maan brengen. Tegen 2030 wil Zuid-Korea een ruimtevaartuig op het oppervlak van de maan laten landen. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2003

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië van de Amerikaanse Ice, Cloud, and land Elevation Satellite (ICESat). Deze 970 kilogram zware satelliet was zeven jaar operationeel en werd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ontwikkeld om het ijs op Aarde in kaart te brengen en te onderzoeken vanuit de ruimte. Op 14 augustus 2014 brandde de ICESat satelliet terug op in de atmosfeer van de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken