Artistieke impressie van de Stratos III raket.
Foto: Stratos III Team PR/TU Delft

Deze week moet hij gaan vliegen. De Stratos III raket gebouwd door een studententeam van de TU Delft. Op dinsdag 24 juli vanaf 21u00 zal het studententeam DARE van de TU Delft een eerste poging doen om de raket te lanceren tot in de hoogste lagen van de atmosfeer. Daarnaast willen ze het Europese hoogterecord voor studenten raketten verbreken, wat op het moment op 32,3 km staat. Alle onderdelen, inclusief de raketmotor, zijn ontwikkeld door de studenten zelf. De lancering zal het team een stap dichter bij hun doel brengen: als eerste studententeam ter wereld de ruimte bereiken.

Het studententeam dat aan de raket werkt heet DARE wat staat voor Delft Aerospace Rocket Engineering. Deze vereniging van studenten bestaat al sinds 2001 en de leden hebben in die tijd al verschillende grote raketten gelanceerd; in 2009 met Stratos I (12,5 km hoogte) en in 2015 met Stratos II+ (21,5 km hoogte), beide Europese hoogterecords. In 2016 raakten ze het record echter kwijt aan een Duits studententeam. “Er is echt een nieuwe space-race tussen ons team en studententeams uit Europa en de Verenigde Staten”, zegt teamlid Martin Olde.

Lancering vanuit Spanje

De lancering is gepland op 24 juli 2018 met herkansingen op 25, 26 en 27 juli. De lanceerpoging is gepland in de avond maar vertragingen door de wind, vissersboten of bijvoorbeeld technische problemen kunnen de poging uitstellen. “Om de raket veilig te lanceren moeten we op zee een gebied ter grootte van de provincie Friesland vrijhouden van boten en ander verkeer. Veiligheid is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar het maakt het wel heel erg spannend”, aldus teamleider Jesse Hummel.

Wederom Kaarsvet en Koffiezoetjes

Stratos III lijkt erg op de vorige raket, Stratos II, uit 2015. Hij is meer dan 8 meter lang en het grootste deel van de raket is de hybride raketmotor die door de studenten zelf is ontwikkeld. De brandstof is de bijzondere combinatie van lachgas met kaarsvet, koffiezoetjes en aluminium poeder. Deze “rocket-fuel” wordt door de studenten zelf gemaakt en levert uiteindelijk 2500 kg aan stuwkracht zodat de raket meer dan 3 keer de snelheid van het geluid kan halen, ofwel meer dan 3600 km/u. Bovenop de motor, in de punt van de raket, zit een wetenschappelijk instrument, vier camera’s en de vluchtcomputer. Na een vlucht van iets meer dan 10 minuten moet de punt van de raket aan een parachute in zee plonsen. Stratos III draagt een payload van NLR (Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum). NLR heeft een prototype vluchtcomputer gemaakt voor SMILE die ze op onze vlucht willen testen. SMILE is een Europees project om een kleine satellietlanceerder te ontwerpen en maken voor Europa. Met de enorme groei in het aantal kleine satellieten wat gelanceerd wordt, zou de EU graag een speler in deze markt worden. De payload zal metingen doen tijdens de vlucht, om een betere vluchtcomputer te kunnen ontwikkelen voor SMILE.

Meer info: http://dare.tudelft.nl/stratos-iii/

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Columbia in de ruimte gebracht (STS-61-C) met aan boord zeven ruimtevaarders waaronder de Amerikaanse politicus Clarence W. "Bill" Nelson. Tijdens deze Amerikaanse bemande ruimtevlucht werd een communicatiesatelliet succesvol uitgezet in de ruimte en bevonden zich in het vrachtruim van het ruimteveer ook dertien Getaway Special containers met daarin wetenschappelijke experimenten. Dit was de laatste succesvolle Space Shuttle-vlucht voor de ramp met de Challenger. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken