Foto: KCNA via Reuters

Noord-Korea beweert dat het op dinsdag 21 november 2023 met succes een zelf ontwikkelde spionagesatelliet in de ruimte heeft gebracht. Na de bekendmaking van de lancering via het Noord-Koreaanse staatspersbureau maakten ook Zuid-Korea en Japan melding van deze lancering. Noord-Korea probeerde eerder al tweemaal een spionagesatelliet in de ruimte te brengen maar beide pogingen mislukten. Volgens het Aziatische land zou het bij de derde poging nu wel gelukt zijn om een Malligyong satelliet in een baan om de aarde te brengen.

De Noord-Koreaanse spionagesatelliet zou in de ruimte gebracht zijn met een Chŏllima 1 raket. Deze nieuwe Noord-Koreaanse raket heeft een lengte van 36 meter, een diameter van 2,4 meter en kan vrachten tot 300 kilogram tot in een lage baan om de aarde brengen. Opvallend aan de Chŏllima 1 raket is dat deze een ander ontwerp heeft dan andere Noord-Koreaanse raketten zoals de Unha raketten. De Chŏllima 1 raket werd in mei en augustus 2023 al eens gelanceerd maar slaagde er toen niet in om een satelliet in de ruimte te brengen. Volgens Noord-Korea werd de Malligyong-1 spionagesatelliet tijdens de derde poging twaalf minuten na lift-off in de ruimte uitgezet. Zuid-Korea en Japan hebben nog niet kunnen bevestigen of er weldegelijk een Noord-Koreaanse satelliet in een baan om de aarde werd gebracht. Voor Noord-Korea is het in de ruimte brengen van een spionagesatelliet van groot belang aangezien het op die manier landen als de Verenigde Staten en Zuid-Korea kan bespioneren. Zo zou men met deze Noord-Koreaanse spionagesatelliet objecten als schepen en vliegtuigen kunnen detecteren vanuit de ruimte. Noord-Korea wil op termijn een hele reeks spionagesatellieten in de ruimte hebben. 

Het Noord-Koreaanse ruimtevaartprogramma is heel omstreden en zorgt steeds voor heel wat internationale reacties. Zo vrezen landen als de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea dat Noord-Korea zijn ruimtevaartprogramma gebruikt voor militaire doeleinden en zijn raketten kunnen gebruikt worden voor aanvallen op buurlanden. Net zoals na voorgaande Noord-Koreaanse lanceringen wordt ook deze lancering sterk veroordeeld door de Verenigde Staten en Japan. In december 2012 slaagde Noord-Korea er voor de eerste maal in om een satelliet (Kwangmyŏngsŏng-3) in de ruimte te brengen. Vier jaar later bracht Noord-Korea opnieuw een aardobservatiesatelliet succesvol in de ruimte. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1980

Het gebeurde toen

Op Antarctica wordt in het Elephant Moraine gebied een 7,9 kilogram zware Marsmeteoriet ontdekt die de naam 'EETA 79001' krijgt. Dit is de tweede grootste Marsmeteoriet die op Aarde ooit werd gevonden. De leeftijd van de meteoriet wordt geschat op 180 miljoen jaar en 600 000 jaar geleden zou deze de ruimte ingeslingerd zijn na een meteorietinslag op het Marsoppervlak. Voor wetenschappers is EETA 79001 van groot belang aangezien deze meteoriet ons meer kan vertellen over de samenstelling en evolutie van de planet Mars. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken