Een Unha-3 raket is klaar om gelanceerd te worden

Noord-Korea is er op woensdag 12 december 2012 voor het eerst in gelukt om een kleine satelliet in de ruimte te brengen. Hierdoor maakt één van de meest geïsoleerde landen ter wereld nu ook officieel deel uit van een kleine groep van naties die op eigen kracht een vracht in een baan om onze planeet kunnen brengen. Deze geslaagde Noord-Koreaanse lancering lokte dan ook heel wat internationale reacties uit.

Volgens het North American Aerospace Defense Command van het Amerikaanse leger werd de Noord-Koreaanse Unha-3 draagraket om 01u49 Belgische tijd gelanceerd vanop de Sohae Satellite Launching Ground lanceerbasis. Deze omgebouwde lange afstandsraket bestaat uit drie trappen en heeft bij het lanceren een gewicht van 85 ton. De Unha-3 is 32 meter lang en heeft een diameter van 2,4 meter. Kort na de lancering liet het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA officieel weten dat het land erin geslaagd is de Kwangmyongsong-3 satelliet succesvol in de ruimte te brengen. Deze kunstmaan werd gebouwd door het Noord-Koreaanse Institute of Military Electronics of the Academy of Defense Science en zal volgens Noord-Korea de volgende twee jaar gebruikt worden voor civiele toepassingen zoals het in kaart brengen van gewassen en bossen. Daarnaast zal deze microsatelliet ook gebruikt worden voor meteorologische toepassingen. De Kwangmyongsong-3 satelliet zou een gewicht hebben van 100 kilogram. 

Voor Noord-Korea is deze geslaagde lancering een enorm succes aangezien het land al driemaal eerder probeerde om een kunstmaan in de ruimte te brengen. In 2006, 2009 en in april 2012 slaagden de Unha-raketten er niet in om hun vracht uit te zetten in een lage baan om de Aarde. Door deze geslaagde lancering werd de Kwangmyongsong-3 satelliet uitgezet in een lage polaire baan om de Aarde op een hoogte van ongeveer 580 kilometer. Dankzij deze geslaagde lancering is Noord-Korea nu het tiende land ter wereld dat op eigen kracht een vracht in een baan om de Aarde kan brengen. De lancering zelf kwam voor het Westen min of meer als een verrassing aangezien Noord-Korea onlangs nog had aangekondigd dat dat de lancering zou worden uitgesteld omwille van technische problemen. Uiteindelijk werd de Kwangmyongsong-3 satelliet ongeveer een week voor de herdenking van het overlijden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il in de ruimte gebracht. 

Internationale kritiek

Ondanks het feit dat deze geslaagde lancering in Noord-Korea omschreven wordt als een groot nationaal succes veroordeeld de internationale gemeenschap deze lancering sterk. Tijdens de lancering zette de Unha-3 raket volgens de Japanse regering koers in zuidelijke richting. Zo passeerde de raket ondermeer Okinawa, het zuidelijkste deel van Japan. De Japanse regering heeft ondertussen al laten weten dat het een vergadering vraagt van de VN-veiligheidsraad aangezien Japan deze lancering ziet als een provocatie die de vrede en stabiliteit in de regio ernstig bedreigt. Het Japanse leger verkeerde dan ook in de verhoogde staat van paraatheid maar Japan heeft niet geprobeerd om e raket te onderscheppen. Rakettrappen en brokstukken van de Unha-3 raket kwamen volgens de Verenigde Staten ten oosten van de Filipijnen in de Stille Oceaan terecht. Ook buurland Zuid-Korea reageerde scherp na de geslaagde lancering. De Zuid-Koreaanse regering veroordeeld Noord-Korea fel aangezien aan het land herhaaldelijk gevraagd werd om de lancering te annuleren. Ook de Verenigde Staten en bondgenoot China hebben de lancering intussen al scherp veroordeeld. De Europese Unie heeft eveneens laten weten dat het een gepast antwoord zal onderzoeken en heeft gedreigd met nieuwe sancties tegen Noord-Korea. China liet verrassend weten dat Noord-Korea zich aan de VN-resoluties moet houden. De Verenigde Naties houden de ruimtevaartplannen van Noord-Korea scherp in de gaten aangezien waarnemers vermoeden dat dit een dekmantel is om rakettechnologie te testen.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1978

Het gebeurde toen

Lancering van de International Ultraviolet Explorer (IUE) ruimtetelescoop. IUE was de eerste astronomische satelliet in een hoge omloopbaan rond de Aarde. Deze ruimtetelescoop kon ultraviolette straling waarnemen die niet door de ozonlaag kan penetreren en daarom niet waarneembaar is met telescopen op Aarde. Belangrijke observaties van de IUE waren ondermeer de komeet van Halley die in 1986 het binnenste deel van het zonnestelsel bezocht, de eerste observatie vanuit de ruimte van de met het blote oog zichtbare supernova SN 1987A en de evolutie van de atmosfeer van Jupiter na de inslag van Komeet Shoemaker-Levy 9 in 1994. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken