lancering van Landsat 9.
Foto: Bill Ingalls/NASA

Landsat 9, een NASA satelliet gebouwd om het landoppervlak van de aarde in de gaten te houden, is op maandagavond 27 september 2021 met succes in de ruimte gebracht vanaf Vandenberg Space Force Base in Californië. Deze 2,7 ton zware geavanceerde aardobservatiesatelliet is een gezamenlijke missie tussen de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de U.S. Geological Survey (USGS) en werd succesvol in de ruimte gebracht door een United Launch Alliance Atlas V raket. Het Svalbard satelliet-monitoring grondstation van Noorwegen ontving ongeveer 83 minuten na de lancering de eerste signalen van Landsat 9 waaruit bleek dat de satelliet functioneerde zoals verwacht. Landsat 9 satelliet werd gebouwd door Northrop Grumman en het contract voor de bouw van deze aardobservatiesatelliet had een prijskaartje van 750 miljoen dollar.

"NASA gebruikt de unieke middelen van onze eigen ongekende vloot, evenals de instrumenten van andere naties, om onze eigen planeet en zijn klimaatsystemen te bestuderen," zei NASA Administrator Bill Nelson. "Met een 50-jarige gegevensbank om op voort te bouwen, zal Landsat 9 dit historische en onschatbare wereldwijde programma naar het volgende niveau tillen. We kijken ernaar uit om samen met onze partners bij de U.S. Geological Survey en het Department of the Interior opnieuw aan Landsat Next te werken, omdat we nooit stoppen met het verbeteren van ons werk om onze planeet te begrijpen."

"De succesvolle lancering van vandaag is een belangrijke mijlpaal in het bijna 50-jarige partnerschap tussen USGS en NASA, die al tientallen jaren samenwerken om waardevolle wetenschappelijke informatie te verzamelen en die gegevens te gebruiken om beleid te vormen met de grootst mogelijke wetenschappelijke integriteit," zei minister van Amerikaanse Binnenlandse Zaken Deb Haaland. "Nu de gevolgen van de klimaatcrisis in de Verenigde Staten en de rest van de wereld steeds ernstiger worden, zal Landsat 9 gegevens en beelden leveren die kunnen helpen bij het nemen van wetenschappelijk gefundeerde beslissingen over belangrijke kwesties zoals watergebruik, de gevolgen van bosbranden, de aantasting van koraalriffen, de terugtrekking van gletsjers en ijsschotsen en de ontbossing in de tropen". De eerste Landsat satelliet werd gelanceerd in 1972. Sindsdien heeft de NASA altijd een Landsat in een baan om de aarde gehouden om beelden te verzamelen van het fysieke materiaal dat het oppervlak van onze planeet bedekt en van veranderingen in het landgebruik. Dankzij deze beelden kunnen onderzoekers verschijnselen als de productiviteit van de landbouw, de omvang en gezondheid van bossen, de waterkwaliteit, de gezondheid van de habitat van koraalriffen en de dynamiek van gletsjers in de gaten houden.

"De Landsat-missie is uniek," aldus Karen St. Germain, directeur van de afdeling Aardwetenschappen op het NASA-hoofdkwartier in Washington. "Bijna 50 jaar lang hebben de Landsat-satellieten onze planeet geobserveerd en een ongeëvenaard overzicht gegeven van de veranderingen van het aardoppervlak over tijdschalen van dagen tot decennia. Dankzij dit partnerschap met USGS zijn we in staat om continu en tijdig gegevens te verstrekken aan gebruikers, variërend van boeren tot grondstofbeheerders en wetenschappers. Deze gegevens kunnen ons helpen de toekomst te begrijpen, te voorspellen en te plannen in een veranderend klimaat." Landsat 9 voegt zich bij zijn zustersatelliet, Landsat 8, in een baan om de aarde. De twee satellieten werken samen en zullen om de acht dagen beelden van de hele planeet verzamelen. "Landsat 9 zal onze nieuwe ogen in de lucht zijn als het gaat om het observeren van onze veranderende planeet," zei Thomas Zurbuchen, associate administrator voor wetenschap bij NASA. "Door samen te werken met de andere Landsat-satellieten en met onze partners van het Europees Ruimteagentschap die de Sentintel-2-satellieten exploiteren, krijgen we een uitgebreidere kijk op de aarde dan ooit tevoren. Nu deze satellieten in een baan om de aarde samenwerken, hebben we elke twee dagen waarnemingen van een willekeurige plaats op onze planeet. Dit is ongelooflijk belangrijk voor het volgen van zaken als gewasgroei en om beleidsmakers te helpen de algehele gezondheid van de aarde en haar natuurlijke hulpbronnen te bewaken".

De instrumenten aan boord van Landsat 9, de Operational Land Imager 2 (OLI-2) en de Thermal Infrared Sensor 2 (TIRS-2), meten elf golflengten van licht dat door het aardoppervlak wordt weerkaatst of uitgestraald, zowel in het zichtbare spectrum als in andere golflengten die verder gaan dan wat onze ogen kunnen waarnemen. Terwijl de satelliet in een baan om de aarde cirkelt, zullen deze instrumenten beelden vastleggen over een afstand van 185 kilometer. Elke pixel op deze beelden vertegenwoordigt een gebied van ongeveer 30 meter breed, ongeveer de grootte van een honkbalveld. Met zo'n hoge resolutie kunnen beheerders de meeste akkers in de Verenigde Staten identificeren. "Lanceringen zijn altijd spannend, en vandaag was geen uitzondering," zei Jeff Masek, NASA Landsat 9 projectwetenschapper. "Maar het beste deel voor mij, als wetenschapper, zal zijn wanneer de satelliet begint met het leveren van de gegevens waar mensen op zitten te wachten, waarmee Landsat's legendarische reputatie in de gegevensgebruikersgemeenschap wordt versterkt."

Het USGS Earth Resources Observation and Science (EROS) Center in Sioux Falls, South Dakota, verwerkt en bewaart de gegevens van de instrumenten en voegt die informatie voortdurend toe aan de vijf decennia aan gegevens van alle Landsat-satellieten. Alle Landsat-beelden en de daarin opgenomen gegevens zijn gratis en voor het publiek beschikbaar, een beleid dat sinds de start in 2008 al tot meer dan 100 miljoen downloads heeft geleid. 

Bron: NASA

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

De Verenigde Staten brengen de Ranger 3 ruimtesonde in de ruimte. Het doel van deze missie was om informatie over mogelijke landingsplaatsen te verzamelen ten behoeve van bemande maanlandingen in het kader van het aankomende Apolloprogramma. Enkele dagen na de lancering passeerde Ranger 3 omwille van een technisch probleem de Maan op een afstand van 36 808 km en kwam vervolgens in een heliocentrische baan terecht. Door een storing in het geleidingssysteem van de Agena-raket kreeg Ranger 3 een dusdanig hoge snelheid dat NASA een ontmoeting met de Maan kon vergeten. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken