Foto: ISRO

Op zondag 7 augustus 2022 heeft India voor de eerste maal een SSLV raket gelanceerd. De nieuwe Small Satellite Launch Vehicle (SSLV) werd door de Indian Space Research Organization (ISRO) specifiek ontwikkeld om kleine satellieten te lanceren waardoor India kan concurreren tegen bedrijven als Rocket Lab en Virgin Orbit die hier vandaag de dag in gespecialiseerd zijn. Ondanks een communicatieprobleem zou de eerste SSLV succesvol twee kleine satellieten in een baan om de aarde hebben gebracht.

De Indian Space Research Organization (ISRO) investeerde sinds 2016 21 miljoen dollar in de ontwikkeling van een klein, licht lanceermiddel. Vandaag de dag bezit India de PSLV en GSLV raketten die grote en zware satellieten in de ruimte kunnen brengen. De SSLV heeft een lengte van 34 meter en kan vrachten tot 500 kilogram in een lage baan om de aarde (LEO) brengen of satellieten tot 300 kilogram in een zon-synchrone baan (SSO). Alles samen bestaat de SSLV raket uit vier rakettrappen waarvan drie worden aangedreven door een vaste brandstof. De vierde en laatste rakettrap maakt gebruik van een vloeibare brandstof en moet kleine satellieten in specifieke banen om de aarde kunnen brengen. Bij zijn lancering heeft de Indiase SSLV een gewicht van 120 ton. Net als alle andere Indiase ruimtevaartraketten wordt ook de SSLV gelanceerd vanop het Satish Dhawan Space Centre. India wil deze raket op de lanceermarkt aanbieden tegen een prijs van ongeveer 4 miljoen dollar waardoor de grootmacht de concurrentie wil aangaan met private ruimtevaartbedrijven als Rocket Lab en Virgin Orbit die vandaag de dag gespecialiseerd zijn in het lanceren van kleine satellieten als cubesats en nanosats.

Tijdens deze eerste testvlucht werd de 135 kilogram zware Indiase EOS-02 satelliet in de ruimte gebracht alsook de 7 kilogram zware AzaadiSAT die werd ontwikkeld door Indiase studenten. Eenmaal de SSLV raket volledig operationeel is en kan aangeboden worden op de lanceermarkt zal deze onder het beheer vallen van een consortium van Indiase ruimtevaartbedrijven samen met NewSpace India Limited (NSIL). Terwijl voor de lancering van een Indiase PSLV raket ongeveer 600 mensen nodig zijn, kan men de nieuwe SSLV raket lanceren met een team van slechts zes mensen. Daarnaast kan de SSLV raket ook klaargemaakt worden voor zijn lancering in een periode van minder dan één week. Doordat er steeds meer kleine satellieten worden gebouwd en de vraag naar kleinere en goedkopere lanceermiddelen groter is geworden, willen ook Aziatische grootmachten als China en India hier een belangrijke rol in gaan spelen. 

De nieuwe SSLV raket - Foto: ISRO

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Columbia in de ruimte gebracht (STS-61-C) met aan boord zeven ruimtevaarders waaronder de Amerikaanse politicus Clarence W. "Bill" Nelson. Tijdens deze Amerikaanse bemande ruimtevlucht werd een communicatiesatelliet succesvol uitgezet in de ruimte en bevonden zich in het vrachtruim van het ruimteveer ook dertien Getaway Special containers met daarin wetenschappelijke experimenten. Dit was de laatste succesvolle Space Shuttle-vlucht voor de ramp met de Challenger. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken