Lancering van een Amerikaans Dragon bevoorradingstuig
Foto: SpaceX

Het Amerikaanse commerciële ruimtevaartbedrijf Space Exploration Technologies (SpaceX), heeft op zaterdag 10 januari 2015 het Dragon ruimtetuig voor de vijfde maal met succes in de ruimte gebracht. De volgende dagen zal het commerciële bevoorradingstuig zich op eigen kracht tot bij het internationale ruimtestation ISS brengen waarna men de Dragon met behulp van een robotarm zal vasthechten aan het ruimtestation.

Vanop het SLC-40 lanceercomplex op de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida werd om 10u47 Belgische tijd een krachtige Falcon 9 draagraket succesvol gelanceerd. De 68 meter lange tweetraps raket zette 9 minuten en 45 seconden na de start van de lancering het Dragon bevoorradingstuig probleemloos uit in een lage baan om de Aarde. Twaalf minuten na de start van de lancering vouwde het onbemande Dragon ruimtevaartuig zijn twee zonnepanelen open waardoor het ruimtetuig vanaf dan zijn eigen energie kon opwekken. Dit was de veertiende maal dat SpaceX een Falcon 9 raket lanceerde sinds deze draagraket in juni 2010 voor het eerst werd gebruikt. Indien de volgende uren en dagen alles probleemloos verloopt, moet het Dragon bevoorradingstuig op dinsdag 13 januari 2015 aankomen bij het ruimtestation waarna men het ruimtetuig omstreeks 12u12 Belgische tijd zal vasthechten aan de Harmony module van het ISS door middel van een robotarm. Deze risicovolle operatie zal worden uitgevoerd door de astronauten aan boord van het ruimtestation terwijl zowel het ISS, alsook de Dragon, met een snelheid van negen kilometer per seconde om de Aarde cirkelen. Deze missie is de vijfde officiële Amerikaanse commerciële ISS-bevoorradingsmissie uit het zogeheten 'Commercial Resupply Services' (CRS) programma. SpaceX en zijn Dragon bevoorradingstuig werden in december 2008 door NASA geselecteerd om na het Space Shuttle tijdperk het internationale ruimtestation te bevoorraden. In augustus 2012 liet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vervolgens weten dat SpaceX klaar was voor de eerste van twaalf officiële ISS-bevoorradingsmissies. Herbekijk onderaan dit artikel de video van deze geslaagde lancering!

DragonHet onbemande Dragon bevoorradingstuig in een baan om de Aarde - Foto: NASA

De Dragon ruimtecapsule werd net als de bijhorende Falcon 9 draagraket ontworpen en gebouwd door SpaceX. Dit Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf werd in 2002 opgericht door Elon Musk en werd in 2010 het eerste privébedrijf dat met succes een ruimtetuig kon lanceren en vervolgens kon terugbrengen naar de Aarde. Het Dragon bevoorradingstuig is 4,3 meter hoog, heeft een diameter van 3,6 meter en kan zowel cargo naar het ISS brengen alsook terug naar de Aarde brengen. Tijdens deze vijfde officiële ISS-bevoorradingsmissie brengt de Dragon in totaal 2 317 kilogram vracht naar het ISS dat zal worden overgeladen eenmaal het ruimtetuig is vastgehecht aan het ruimtestation. Onder de vracht bevindt zich 490 kilogram aan kledij en voedsel voor de ruimtevaarders, 717 kilogram reserve onderdelen en hardware voor het ruimtestation en 577 kilogram wetenschappelijke experimenten zoals het 494 kilogram zware Cloud Aerosol Transport System (CATS) dat zal worden vastgemaakt aan het Japanse Kibo ruimtelabo. Daarnaast brengt de Dragon ook verschillende kleine satellieten, zogeheten 'CubeSat's, naar het ISS die later vanaf het ruimtestation worden uitgezet in een baan om de Aarde. Indien alles verloopt volgens plan zal de Dragon enkele weken vastgehecht blijven aan het ISS. Eenmaal de missie er dan opzit, keert het commerciële bevoorradingstuig terug naar de Aarde met aan boord ongeveer 500 kilogram aan experimenten en apparatuur. De Dragon is vandaag de dag het enigste ISS-bevoorradingstuig dat vracht van het ruimtestation terug naar de Aarde kan brengen. De Europese ATV, Japanse HTV of Russische Progress bevoorradingstuigen branden op het einde van hun missie allemaal op in de atmosfeer van de Aarde.

Geen succesvolle landing

De oprichter en CEO van het ruimtevaartbedrijf SpaceX Elon Musk stuurde de afgelopen weken enkele berichten en foto's de wereld rond via Twitter waarop een drijvend zeeplatform te zien is met daarop het SpaceX logo. Het was de bedoeling dat de onderste rakettrap van de Falcon 9 raket tijdens deze missie op dit platform landde eenmaal deze rakettrap na de lancering zijn taak heeft volbracht. Het drijvend platform is 90 bij 50 meter groot en wordt vanop afstand bediend. Om dit drijvend platform in de Atlantische Oceaan zo stabiel mogelijk te houden, werd dit uitgerust met vier dieselmotoren die gebruikt worden bij olieplatformen. De onderste rakettrap van de Falcon 9 draagraket werd voor deze unieke lancering uitgerust met een speciaal ontwikkeld landingsgestel waardoor de rakettrap een zachte landing moest maken op het drijvende platform dat zich op dat moment in de Atlantische Oceaan zal bevinden. Eenmaal dit landingsgestel is opengevouwen, heeft dit een breedte van achttien meter. Om de rakettrap zo nauwkeurig mogelijk te kunnen laten landen op het drijvende platform, maakte men gebruik van GPS-navigatiesignalen. Kort na de geslaagde lancering van het Dragon bevoorradingstuig liet SpaceX officieel weten dat de rakettrap te hard was neergekomen op het platform waardoor de rakettrap niet meer kan worden gebruikt. Het drijvende platform zou volgens de eerste berichten niet veel schade hebben opgelopen. 

Landingsplatform SpaceXHet drijvende onbemande landingsplatform begeeft zich naar de juiste locatie
in de Atlantische Oceaan - Foto: SpaceX

SpaceX speelt al een tijdje met het idee om raketten te hergebruiken aangezien dit volgens het bedrijf de kostprijs van ruimtevaart drastisch zou kunnen laten zakken. Herbruikbare raketten en ruimtetuigen zijn volgens het Amerikaanse bedrijf ook de sleutel tot bemande ruimtevluchten naar de planet Mars. Het Amerikaanse bedrijf heeft de afgelopen jaren dan ook verschillende succesvolle tests uitgevoerd waarbij een Falcon 9 rakettrap na zijn lancering terug landde op zijn teststand. Tijdens de drie vorige lanceringen van Falcon 9 raketten liet SpaceX al de onderste rakettrappen terug neerkomen in de Atlantische Oceaan. Toen men dit een eerste maal probeerde in September 2013 kwam de rakettrap te hard in zee terecht. Tijdens de twee andere lanceringen in april en juli van dit jaar liet men de rakettrap gecontroleerd afdalen tot op het zee oppervlak waarna deze in zee terechtkwamen.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

De Verenigde Staten brengen de Ranger 3 ruimtesonde in de ruimte. Het doel van deze missie was om informatie over mogelijke landingsplaatsen te verzamelen ten behoeve van bemande maanlandingen in het kader van het aankomende Apolloprogramma. Enkele dagen na de lancering passeerde Ranger 3 omwille van een technisch probleem de Maan op een afstand van 36 808 km en kwam vervolgens in een heliocentrische baan terecht. Door een storing in het geleidingssysteem van de Agena-raket kreeg Ranger 3 een dusdanig hoge snelheid dat NASA een ontmoeting met de Maan kon vergeten. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken