Lancering van een Europese Ariane 5 draagraket
Foto: Arianespace

Europa heeft op donderdag 5 juli 2012 met succes twee satellieten in de ruimte gebracht. Vanop het Centre Spatial Guyanais in Frans-Guyana vertrok om 23u36 Belgische tijd de 63ste Ariane 5 draagraket. Zoals gewoonlijk werden de twee, op vaste brandstof werkende, hulpraketten iets meer dan twee minuten na de start van de lancering boven de Atlantische Oceaan afgestoten.

Ongeveer negen minuten na de start van de lancering werd de krachtige Vulcain 2 raketmotor van de onderste rakettrap stopgezet waarna de HM7B raketmotor van de tweede trap tot ontbranding werd gebracht. Deze rakettrap maakt gebruik van een cryogene brandstofmix van vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof. Iets meer dan 27 minuten na lift-off werd de eerste vracht, de EchoStar 17 communicatiesatelliet, succesvol uitgezet waarna het zeven minuten later de beurt was aan de MSG 3 weersatelliet. Dit was de 59ste maal dat een Europese Ariane 5 draagraket succesvol gelanceerd werd en was meteen ook de derde Ariane 5 lancering van 2012. Alles samen bracht deze 63ste Ariane 5 raket 9,6 ton in de ruimte.

EchoStar 17

De Amerikaanse EchoStar 17 communicatiesatelliet werd gebouwd in dienst van Hughes Network Systems door Space Systems/Loral op een LS-1300 platform en zal de volgende vijftien jaar vooral gebruikt worden voor breedband internet toepassingen in Noord-Amerika. De 6,1 ton zware kunstmaan zal hiervoor gebruik maken van de Ka-band. De volgende dagen zal de EchoStar 17 kunstmaan zich op eigen kracht tot in een geostationaire baan om de Aarde brengen. 

MSG 3

MSG 3 is de derde satelliet uit Europa's Meteosat Second Generation programma. Dit programma is de opvolger van de eerste serie Meteosat weersatellieten waarvan de eerste kunstmaan in 1977 gelanceerd werd. Het Meteosat Second Generation programma is een gezamenlijk project tussen het Europese ruimtevaartagentschap ESA en de European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT). Terwijl ESA verantwoordelijk is in dit project voor de ontwikkeling van deze weersatellieten en de vele wetenschappelijke instrumenten zorgt EUMETSAT ervoor dat de meteorologische data bij de juiste centra en personen terechtkomt. De twee ton zware MSG 3 weersatelliet werd gebouwd door het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space, heeft een diameter van 3,2 meter en is 2,4 meter hoog. Deze meteorologische kunstmanen bestuderen het weer op Aarde vanuit een geostationaire baan op een hoogte van 36 000 kilometer. Hiervoor werden deze satellieten uitgerust met twee instrumenten: de Spinning Enhanced Visible and Infrared Imager (SEVIRI) en het Geostationary Earth Radiation Budget (GERB) instrument. Op zijn geostationaire positie draait de kunstmaan 100 maal per minuut, tegenwijzerzin, om haar as en worden er na elke omwenteling beelden van de Aarde genomen zodat men het weer perfect kan zien evolueren. Tien dagen na de lancering zal de MSG 3 satelliet officieel overhandigd worden aan EUMETSAT. Dankzij deze derde Meteosat Second Generation satelliet kan Europa en Afrika blijven rekenen op betrouwbare meteorologische data die gebruikt wordt bij dagelijkse weersvoorspellingen. De eerste twee MSG satellieten werden in 2002 en 2005 in de ruimte gebracht en zijn vandaag de dag nog steeds operationeel. Dit was al de negende maal dat een Europese Ariane raket een Meteosat weersatelliet in de ruimte bracht. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1820

Het gebeurde toen

In het Verenigd Koninkrijk wordt de Astronomical Society of London opgericht dat in 1831 haar naam veranderde in Royal Astronomical Society (RAS). Vandaag de dag is deze organisatie de Britse tak van de Internationale Astronomische Unie en lid van de Science Council. De eerste president van het genootschap was William Herschel en later werden ook nog bekende Britse astronomen als John Couch Adams, William Lassell en Frank Dyson president van de RAS. De organisatie telt inmiddels ongeveer 3 000 leden waarvan een derde buiten het Verenigd Koninkrijk woont en maandelijks wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarbij centrale onderwerpen van astronomie en geofysica worden behandeld. Foto: RAS

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken