Planetary Resources
Foto: Planetary Resources

Op dinsdag 24 april 2012 werd in Seattle, in de Verenigde Staten, een persconferentie gehouden naar aanleiding van de oprichting van een gloednieuw commercieel ruimtevaartbedrijf dat naar asteroïden wil reizen om er zeldzame grondstoffen te delven. Het bedrijf, Planetary Resources, wil in een eerste fase goedkope onbemande ruimtetuigen en ruimtetelescopen ontwikkelen waarmee men alle zogenaamde 'Near Earth Object' (aardscheerders) wil verkennen en in kaart brengen.

Near Earth Objects zijn miljoenen jaren oud en hebben een zodanige baan om de Zon dat deze de baan van de Aarde kruisen. Daarna wil het bedrijf naar deze aardscheerders vliegen om er metalen uit de platinum-groep te delven en deze terug naar de Aarde te brengen. Deze metalen komen op Aarde niet op natuurlijke wijze voor maar zijn hier beland door inslagen van asteroïden en zijn op Aarde dan ook extreem duur. Planetary Resources is ervan overtuigd dat, als de beschikbaarheid van deze metalen groeit, de prijzen van ondermeer elektronische apparaten enorm zullen dalen. Naast zeldzame metalen wil Planetary Resources ook water oogsten op asteroïden. Dit water wil het bedrijf dan verkopen aan ruimtevaartagentschappen en astronauten aangezien dit goedkoper zou zijn dan water in de ruimte brengen vanop Aarde. Het bedrijf wil tegen 2020 ook opslagdepots voor brandstof in de ruimte brengen zodat de mens verder in het zonnestelsel kan reizen. Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat een bedrijf concrete plannen heeft voor de ontginning van asteroïden. Planetary Resources werd dit jaar in Washington opgericht door Peter Diamandis en Eric C. Anderson die al vele jaren actief zijn in de commerciële ruimtevaart. Zo richtte Anderson in 1998 het bedrijf Space Adventures op dat in het verleden al zeven mensen tegen betaling naar het internationaal ruimtestation bracht. Peter Diamandis richtte de X PRIZE Foundation op dat ondermeer de Ansari X PRIZE organiseerde. Met deze wedstrijd kon een team 10 miljoen dollar winnen indien men met een privaat herbruikbaar ruimtetuig mensen in de ruimte kon brengen. Deze prijs werd uiteindelijk in oktober 2004 door Scaled Composites dat het innovatieve SpaceShipOne ruimtetuig ontwikkelde. Andere belangrijke geldschieters en adviseurs van Planetary Resources zijn de bekende Hollywood regisseur James Cameron en de oprichters van Google Larry Page en Eric Schmidt. Ook miljardair, Microsoft-medewerker en ruimtetoerist Charles Simonyi investeert in Planetary Resources. Dit is de eerste maal in de geschiedenis dat zoveel bekende miljonairs en oprichters van ruimtevaartbedrijven samen investeren in een nieuwe prestigieus bedrijf.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken