De eerste lancering van de nieuwe Europese Spectrum raket is mislukt. De 28-meter lange raket vertrok probleemloos op zondag 30 maart 2025 vanop het besneeuwde lanceercomplex Andøya Spaceport in Noorwegen maar na enkele seconden week de raket af van zijn traject waarna deze neerstortte. Doordat dit een eerste testvlucht was, bevonden zich nog geen satellieten of experimenten in het laadruim van de raket. De Spectrum raket wordt ontwikkelt en gebouwd door het Duitse ruimtevaartbedrijf Isar Aerospace en moet in de toekomst satellieten tot ongeveer 1 ton in een lage baan om de aarde kunnen brengen.
De ontwikkeling van de Spectrum raket begon in 2022. De raket is 28 meter lang en heeft een diameter van 2 meter. Een groot deel van het ontwerp van deze nieuwe raket is intern geproduceerd; een belangrijk doel tijdens de ontwikkeling was de prijs van €10.000 ($11.700) per gelanceerde kg, maar ook om zo flexibel mogelijk te zijn om aan een grote verscheidenheid aan payload vereisten te voldoen. De Spectrum raket bestaat uit twee trappen waarvan de onderste rakettrap wordt aangedreven door 9 zelf ontwikkelde Aquila raketmotoren. De tweede rakettrap beschikt over één Aquila rakettrap. De lanceringen vanuit Noorwegen zijn de perfecte locatie om satellieten in een zon-synchrone baan (SSO) om de aarde te brengen. Dat deze eerste lancering van de Spectrum raket mislukt is, betekent niet dat het bedrijf in de problemen komt. Eerste testvluchten of lanceringen van nieuwe raketten verlopen zelden probleemloos en mislukte lanceringen horen nu eenmaal bij de ontwikkeling.
Isar Aerospace heeft ondertussen afspraken gemaakt om Spectrum-lanceringen uit te voeren vanaf zowel het Andøya Spaceport in Noorwegen alsook vanop het Guiana Space Centre in Frans Guyana. Naast de eerste lancering van de nieuwe Spectrum raket was dit ook de eerste lancering van een dergelijke raket vanop het Andøya Spaceport in Noorwegen dat in 2023 werd geopend. Andøya Spaceport moet in de toekomst een belangrijke commerciële lanceerbasis worden in Europa voor het in de ruimte brengen van lichte en middelzware satellieten. Isar Aerospace ontwikkelt de Spectrum raket om op termijn de concurrentie aan te gaan met het ruimtevaartbedrijf Rocket Lab dat nu vrijwel marktleider is geworden in het lanceren van kleine en middelgrote satellieten. Het Duitse Isar Aerospace sloot ook al een contract af met de Norwegian Space Agency voor het lanceren van de Arctic Ocean Surveillance (AOS) satellieten in 2028. Momenteel zijn er verschillende Europese ruimtevaartbedrijven hard aan het werken aan de ontwikkeling van commerciële raketten om op die manier minder afhankelijk te worden van Amerikaanse bedrijven als SpaceX.