Jeff Bezos voor de New Shepard ruimtecapsule.
Foto: The Verge

Tijdens de eerste bemande ruimtevlucht van het bedrijf Blue Origin op 20 juli 2021 gaat er ook een 18-jarige Nederlander mee de ruimte in. De Nederlander Oliver Daemen gaat die dag samen met de oprichter van Amazon en Blue Origin, Jeff Bezos, en nog twee andere mensen kortstondig de ruimte in aan boord van de New Shepard raket en bijhorende ruimtecapsule. Indien de commerciële ruimtevlucht een succes wordt, zal Oliver Daemen de vierde Nederlander worden die ooit de ruimte inging. 

Normaal had een anonieme winnaar van een speciale veiling, die maar liefst 28 miljoen dollar had neergeteld, samen met Jeff Bezos op 20 juli mee de ruimte moeten ingaan. Toen plots bleek dat de anonieme bieder niet meer mee kon op de geplande datum van de lancering ging het vierde zitje aan boord van de New Shepard raket naar de Nederlandse 18-jarige Oliver Daemen. Samen met zijn vader en bedrijfsleider Joes Daemen hadden zij eerder ook al een bed geplaatst voor het exclusieve ticket voor het vierde zitje maar tot voor kort bleek dat ze de wedstrijd hadden verloren. Uiteindelijk werd de Nederlander vorige week door Blue Origin op de hoogte gebracht waarna hij meteen naar de Verenigde Staten is vertrokken. Na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers wordt Oliver Daemen nu de vierde in Nederland geboren ruimtevaarder. 

Naast de 18-jarige Nederlander zal tijdens deze eerste bemande ruimtemissie van Blue Origin ook de oprichter van Amazon en Blue Origin, Jeff Bezos, mee de ruimte ingaan. Ook de broer van Jeff Bezos, Mark Bezos, en de 82-jarige Amerikaanse vrouw Wally Funk gaan tijdens deze missie mee de ruimte in. Wally Funk maakte in de jaren '60 deel uit van de eerste lichting Amerikaanse vrouwelijke astronauten maar ging nooit de ruimte in. Wanneer de New Shepard ruimtecapsule op 20 juli succesvol de ruimte bereikt zal Wally Funk de oudste mens ooit zijn die ooit de ruimte inging. Ook de Nederlander Oliver Daemen zal tijdens deze ruimtevlucht een belangrijk record breken. Zo wordt hij op dat moment de jongste mens ooit die de ruimte inging. 

Tijdens deze eerste bemande ruimtevlucht met de New Shepard zal de raket de ruimtecapsule tot op een hoogte brengen van ongeveer 100 kilometer waarna de capsule zal terugkeren naar de aarde met parachutes. Eenmaal de maximale hoogte bereikt wordt, zal de bemanning zich aan boord van de capsule zich enkele minuten in een gewichtloze omgeving bevinden waarna de terugkeer naar de aarde begint. Doordat de capsule niet in een vaste baan om de aarde wordt gebracht, keert deze na enkele minuten al terug naar het aardoppervlak en spreekt men van een 'suborbitale ruimtevlucht'. Het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, Blue Origin, werkt al jaren aan de ontwikkeling van de New Shepard raket en bijhorende capsule en voerde de afgelopen jaren verschillende succesvolle testvluchten uit. Uiteindelijk wil Blue Origin mensen tegen betaling kortstondig in de ruimte brengen. De lancering zal plaatsvinden vanop de Launch Site One lanceerbasis in Texas en zal live te volgen zijn op het internet. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1820

Het gebeurde toen

In het Verenigd Koninkrijk wordt de Astronomical Society of London opgericht dat in 1831 haar naam veranderde in Royal Astronomical Society (RAS). Vandaag de dag is deze organisatie de Britse tak van de Internationale Astronomische Unie en lid van de Science Council. De eerste president van het genootschap was William Herschel en later werden ook nog bekende Britse astronomen als John Couch Adams, William Lassell en Frank Dyson president van de RAS. De organisatie telt inmiddels ongeveer 3 000 leden waarvan een derde buiten het Verenigd Koninkrijk woont en maandelijks wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarbij centrale onderwerpen van astronomie en geofysica worden behandeld. Foto: RAS

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken