NASA's Stennis Space Center.
Foto: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op het Stennis Space Center in Mississippi voor het eerst de vier raketmotoren getest van de onderste rakettrap voor het toekomstige Space Launch System. De vier krachtige raketmotoren werden om 23u30 Belgische tijd tot ontbranding gebracht maar vielen iets meer dan een minuut later al terug uit als gevolg van een technisch probleem. Met het Space Launch System wil NASA binnen enkele jaren opnieuw mensen naar de maan brengen.

De onderste rakettrap van het toekomstige Space Launch System (SLS) bestaat uit vier krachtige RS-25 raketmotoren die in het verleden ook al gebruikt werden bij de Amerikaanse Space Shuttles. NASA heeft nu op het Stennis Space Center op een speciale teststand voor het eerst vier RS-25 raketmotoren tegelijk tot ontbranding gebracht zodat de ingenieurs de data afkomstig van deze test uitvoerig kunnen bestuderen. Normaal had deze belangrijke test acht minuten moeten duren aangezien dit ook de tijd van ontbranding is van de onderste rakettrap van het Space Launch System. Ongeveer 50 seconden na de start van de test riep één van de teamleden in de controlekamer "Major Component Failure on engine no. 4" waarna de vier RS-25 raketmotoren ongeveer twintig seconden later allemaal vroegtijdig uitvielen. Wellicht zijn de krachtige raketmotoren uit veiligheid vroegtijdig stopgezet als gevolg van abnormale data. Wat de reden is waarom de cruciale test vroegtijdig werd stopgezet, is nog onduidelijk en of de resultaten van deze test een impact zullen hebben op de verdere planning van het programma is eveneens nog niet duidelijk. Dit was de achtste en meteen ook laatste test uit het Green Run programma waarmee NASA en zijn ingenieurs de rakettrap uitvoeren testen en evalueren. NASA wou normaal eind dit jaar voor het eerst een onbemande Space Launch System raket lanceren in het kader van de Artemis-1 missie. Onderaan dit artikel kan u de beelden van deze belangrijke test bekijken! 

NASA's Space Launch System is een reeks van nieuwe draagraketten waarmee Amerika in het kader van het Artemis ruimteprogramma binnen enkele jaren opnieuw mensen naar de maan wil brengen. Deze nieuwe reeks van krachtige raketten bestaat uit verschillen varianten en moet onder andere NASA's Orion ruimtecapsule op weg naar de maan brengen. Om kosten te besparen, koos NASA ervoor om de onderste rakettrap van het Space Launch System te voorzien van vier krachtige RS-25 raketmotoren die tussen 1981 en 2011 ook gebruikt werden aan boord van de Space Shuttles. De raketmotoren die tijdens deze test werden gebruikt, hebben in het verleden deel uitgemaakt van 21 Space Shuttle missies. Het gehele Space Launch System (SLS) zal maar liefst bijna 100 meter hoog zijn en 15% meer stuwkracht hebben dan de Saturn V maanraket uit de jaren '60. Terwijl de lichtste variant (Block 1) van het Space Launch System (SLS) vrachten tot 95 ton tot in een lage baan om de aarde moet kunnen brengen, kan de zwaarste variant (Block 2) vrachten tot 130 ton tot in een lage baan om onze planeet brengen. Ter vergelijking: de Amerikaanse Space Shuttles konden destijds 'maar' 25 ton aan vracht in de ruimte brengen. Het Space Launch System wordt de meest krachtige raket die NASA ooit heeft gebouwd. Zo moet de onderste rakettrap in totaal een stuwkracht opwekken van 39,1 Meganewton. 

Space Launch System

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Columbia in de ruimte gebracht (STS-61-C) met aan boord zeven ruimtevaarders waaronder de Amerikaanse politicus Clarence W. "Bill" Nelson. Tijdens deze Amerikaanse bemande ruimtevlucht werd een communicatiesatelliet succesvol uitgezet in de ruimte en bevonden zich in het vrachtruim van het ruimteveer ook dertien Getaway Special containers met daarin wetenschappelijke experimenten. Dit was de laatste succesvolle Space Shuttle-vlucht voor de ramp met de Challenger. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken